FIOD houdt acht verdachten aan in onderzoek naar corruptie


28 januari 2016 - Functioneel Parket

De FIOD heeft afgelopen week in de provincie Groningen acht verdachten aangehouden in een onderzoek naar ambtelijke corruptie, valsheid in geschrift en witwassen. In de provincie zijn op maandag zes woningen doorzocht en twee bedrijfspanden.

De hoofdverdachte heeft een leidinggevende rol op een facilitaire afdeling van een opleidingsinstituut in de provincie. De FIOD heeft ook zijn zoon en schoondochter aangehouden en vier mannen en een vrouw die werkzaamheden hebben verricht bij vier verschillende installatie- en bouwbedrijven.
De verdenking is dat de hoofdverdachte in zijn functie aan de installatie- en bouwbedrijven gunsten en betalingen vroeg voor hem zelf en zijn familie, in ruil voor opdrachten voor die bedrijven.

De hoofdverdachte, zijn zoon, schoondochter en een leidinggevende van een van de betrokken installatiebedrijven zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Misdaad mag niet lonen

Om hoeveel geld het gaat is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk om tonnen. Het opleidingsinstituut zou door de fraude benadeeld zijn. Er is beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, een boot, drie auto's en een aanhangwagen en 11.000 euro contant geld, omdat misdaad niet
mag lonen.

Corruptie ondermijnt de samenleving

Corruptie en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende en corrumperende karakter op de samenleving. Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden. Daarom wordt ertegen opgetreden.

Deel dit op

*