Ontstenen van oevers voor KRW-IJssel geen sinecure - Waterschap Vall..


Het project KRW-IJssel omvat, naast het realiseren van nevengeulen, het ontstenen van oevers over een lengte van ongeveer 10 km. Het ontstenen van de eerste oever, bij locatie Ossenwaard, is in januari 2016 afgerond.

Het ontstenen van de oevers, zodat een zogenaamd zandstrandje ontstaat lijkt een vrij eenvoudige klus. Maar toch komt er meer bij kijken. In het verleden zijn de oevers voorzien van stenen om de rivier in te dammen en geen kans te geven om de oevers te laten afkalven. Door de oevers, tussen de
kribben, te ontstenen, krijgt het water meer kans om de oevers te laten uitspoelen. Om deze schade tot een minimum te beperken, worden er allerlei maatregelen genomen. Zo worden de kriboksels (overgang van de krib naar het zandstrand) verstevigd met extra stenen.

De kribben worden aan de achterkant verlengd door een damwand in te graven. Het is dan niet meer mogelijk dat het water de achterkant van de krib wegspoelt. Ook wordt er in de kade een erosielimietlijn aangelegd. De erosielimietlijn is een denkbeeldige lijn, tot waar het water mag komen. De
aannemer graaft op deze lijn iedere 10 meter een betonnen paal in de grond. Deze zie je normaal gesproken niet, maar komt alleen in zicht als de oever door het water te ver is afgekalfd. Zodra de paaltjes te zien zijn, weet Rijkswaterstaat dat er onderhoud nodig is om schade te voorkomen.