Tijd voor MAX: Nieren zijn van levensbelang

Tijd voor MAX: Nieren zijn van levensbelang!

Hilversum, 21 januari 2016 - Tijd voor MAX staat op woensdag 27 januari volledig in het teken van nierziekten. In Nederland kampen ruim 50.000 mensen met ernstige nierschade. Tijdens deze speciale uitzending praten Martine van Os en Sybrand Niessen onder anderen met Mirjam de Graaff, de zus van BNN-oprichter Bart de Graaff. Bart overleed op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierfalen. Ook zanger en choreograaf Stanley Burleson en tassenontwerper Omar Munie zetten zich in, als ambassadeur van de Nierstichting, om het leven van nierpatienten letterlijk draaglijker te maken.

Bart de Graaff kampte al vanaf zijn negende jaar met een ernstige nierziekte, die hem iedere keer weer in het ziekenhuis deed belanden. "Jarenlang heb ik gezien hoe mijn broer Bart knokte tegen de ziekte die zijn nieren kapot maakte. Het is vreselijk om te zien hoe iemand langzaam aftakelt en wat voor ellendig leven iemand heeft die drie tot vier keer in de week naar het ziekenhuis moet om te dialyseren", aldus Mirjam.

Lammert Homma en Thomas Houwaart vertellen hun verhaal. Lammert verandert in een paar jaar tijd van een energieke hardwerkende vader in een passieve en gefrustreerde man. Na lang onderzoek blijken zijn beide nieren helemaal verschrompeld. Sindsdien is hij veroordeeld tot dialyse om te overleven. Thomas is pas twee jaar oud als ontdekt wordt dat zijn nieren niet goed werken. Inmiddels is hij 21 jaar en de impact op zijn dagelijks leven is enorm. Zijn leven is veel te klein voor een jongen van 21.

Een nierziekte kan iedereen overkomen en gaat nooit over. Vaak is de enige optie om te overleven dialyse of niertransplantatie. Dialyseren, je nieren schoonspoelen met behulp van een apparaat, is tijdrovend en grijpt flink in in je dagelijks leven. Meerdere keren per week of zelfs elke nacht ben je verbonden met een machine die ervoor zorgt dat je weer een dag of enkele dagen wat beter kunt functioneren. Het trekt een zware wissel op je lichaam met alle gevolgen van dien. Jaarlijks overlijdt een op de zes dialysepatienten en komen er 2000 dialysepatienten bij. Een niertransplantatie zou voor een deel van de patienten uitkomst bieden, maar de wachtlijsten zijn lang en geschikte donoren niet altijd voorhanden.

Nierstichting

De Nierstichting zet alles op alles voor een beter leven van nierpatienten en het voorkomen van nierziektes. De Nierstichting richt zich sinds enkele jaren vol overgave op het realiseren van een draagbare kunstnier; een revolutionaire doorbraak op het gebied van dialyse waardoor het leven van nierpatienten letterlijk draaglijker wordt. Het geeft ze een beter levensperspectief en meer vrijheid en energie om gewoon mens te kunnen zijn. De draagbare kunstnier is veel kleiner (nog geen drie kilo), spoelt langer en zuivert het bloed beter. De Nierstichting is ervan overtuigd dat deze draagbare kunstnier binnen enkele jaren beschikbaar kan komen voor een eerste patientengroep.

Tijd voor MAX

Woensdag 27 januari 2016 om 17.10 uur op NPO 1

HH: Donderdag 28 januari om 11:15 uur en zondag 31 januari om 08:30 uur op NPO 1 Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen www.maxvandaag.nl