Expositie en lezing: Blue Longing en de esthetische revolutie

28jan2016

17.00

De Amsterdamse Academische Club bestaat 20 jaar.

Expositie en lezing: Blue Longing en de esthetische revolutie

Een project van Regis Gonc,alves en Arnold Heumakers

28jan2016 17.00

Lezing

De Academische Club presenteert een dubbelproductie: Arnold Heumakers spreekt over zijn boek De esthetische revolutie, waarin o.a. de Novalis-groep uit de Romantiek wordt besproken. De filosofie van deze groep over de kleur blauw vormde de inspiratie voor het kunstproject van schilder Regis Gonc,alves, Blue Longing. Alleen voor deze lezing zijn er werken van de kunstenaar te zien in de club.

De esthetische revolutie door Arnold Heumakers

Arnold Heumakers gaat in zijn lezing nader in op de romantische oorsprong van het `blauwe verlangen`. In Novalis` roman Heinrich von Ofterdingen is de gelijknamige hoofdpersoon op zoek naar de `blauwe bloem` - symbool van liefde en poezie - die hij in een droom heeft gezien. Andere romantici, zoals Friedrich Schlegel, speculeerden avontuurlijk over de betekenis van kleuren. Voor de latere beeldende kunst is dit van groot belang geweest, bijvoorbeeld voor Kandinsky`s ontdekking van de abstracte kunst aan het begin van de twintigste eeuw. Daarnaast gaat ook het verlangen als inzet van de kunst terug op de Romantiek, toen dichters en kunstenaars een `verlangen naar het oneindige` cultiveerden, een geseculariseerde, artistieke vorm van religiositeit waarvoor de esthetische categorie van het sublieme het passende kader levert. Ook dat verlangen is sindsdien allerminst gedoofd. Heumakers laat zien hoe de romantische ideeen van weleer doorwerken tot op de dag van vandaag, onder andere in het werk van Regis Gonc,alves, als onderdelen van het moderne kunstbegrip dat zich rond 1800 in de Romantiek voor het eerst manifesteerde. Dit is in eerste instantie vooral in Duitsland gebeurd, met name bij de vroege romantici rond het tijdschrift Athenaeum van de gebroeders Schlegel, maar de ingredienten waren al ouder en vinden hun oorsprong onder meer bij andere Duitse dichters en denkers als Kant, Herder en Moritz. De moderne notie van kunst en literatuur (al dan niet met een hoofdletter) was het product van zowel Verlichting als Romantiek - zie de ondertitel van Heumakers` boek De esthetische revolutie: Hoe Verlichting en Romantiek de Kunst uitvonden. In dit boek wordt aan deze en andere Duitse dichters en denkers uitgebreid aandacht geschonken.

De lezing is interactief opgezet en het publiek krijgt ook tijdens de rondleiding door de expositie gelegenheid tot vragen stellen en discussie.

Over de spreker

Arnold Heumakers (Tilburg, 1950, woonachtig in Amsterdam) is literair criticus en essayist. Zijn kritieken verschijnen in NRC Handelsblad. Daarnaast doceert hij cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde talloze essays en diverse essaybundels, w.o. Schoten in de concertzaal (1993) en De schaduw van de Vooruitgang (2003). Begin 2015 verscheen De esthetische revolutie - Hoe Verlichting en Romantiek de Kunst uitvonden.

Over de schilder

Regis Gonc,alves (Brazilie, woonachtig in Amsterdam) is beeldend kunstenaar, hij deed een master Artistic Research, UvA-Universiteit van Amsterdam, Amsterdam 2013 en een bachelor Fine Arts, Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam 2010. Hij woonde en werkte in Ghana (2001-2006) en Dubai (2006-2010). In 2014 verscheen zijn eerste boek The hidden world of Regis Gonc,alves.

Blue Longing

Blue Longing was de titel van de expositie van Regis Gonc,alves in de galerie WGKunst in Amsterdam in juli 2015. Het doel van het project Blue Longing II,ofwel het "blauwe" verlangen naar kunst, is om dit verlangen naar kunst te verspreiden, en kunst meer toegankelijk te maken voor het publiek. Het idee voor het project is ontstaan na de lezing van De esthetische revolutie, van Arnold Heumakers. Deze expositie heeft veel materiaal zoals foto`s, teksten, kunstwerken, discussies, opgeleverd. Arnold Heumakers en Regis Gonc,alves willen graag de ideeen en discussie over de esthetische revolutie, geillustreerd en verdiept door de kunstwerken, naar een groter publiek brengen. Het project bestaat uit drie samenhangende onderdelen: het boek Blue longing over de kunst van Regis Gonc,alves, de lezing door Arnold Heumakers, en een expositie van de werken waarin het verband tussen de analyse van Heumakers en de kunstwerken wordt gelegd.

Aanmelden lezing

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club