Actie tegen GHB

27/01/2016Actie tegen GHB

Het CDA maakt zich veel zorgen over het hardnekkige GHB-gebruik in delen van Nederland. Er is in toenemende mate sprake van brandhaarden in regio's zoals Brabant, Twente en Friesland. En er wordt steeds meer achter de voordeur gebruikt, waardoor de problemen te laat zichtbaar worden.

Kamerlid Hanke Bruins Slot: "Er is een integrale aanpak noodzakelijk, die mensen die met hun poten in de klei staan het beste kunnen bedenken." Daarom wil het CDA dat er een landelijk expertteam wordt opgericht met mensen die in de praktijk met GHB-verslaafden te maken hebben. Dit zijn wijkverpleegkundigen, onderzoekers, behandelaars, politie en vertegenwoordigers van scholen, die dagelijks met de maatschappelijke gevolgen van GHB-gebruik te maken hebben. Door hun kennis te bundelen kunnen ze zo tot een effectieve aanpak komen.

In de huidige aanpak van het kabinet worden GHB-gebruikers onder de noemer van verwarde personen geschoven. Dit is een volstrekt verkeerde aanpak waarmee het kabinet laat zien dat ze ofwel het probleem niet begrijpt, of ervoor kiest dit te negeren, vindt Bruins Slot. "Bij verwarde personen gaat het namelijk om zwervende mensen die op straat overlast veroorzaken en die in een politiecel belanden in plaats van zorg krijgen. Bij GHB gaat het juist om de groeiende groep thuisgebruikers, de snelle neerwaartse spiraal, de zoektocht naar goede afkickmethoden en het tegengaan van de terugval na het afkicken. Ook is het een probleem dat in bepaalde regio's speelt en niet in heel Nederland. Dit vraagt om een specifieke aanpak."

Een concreet voorbeeld van wat er moet veranderen is de regionale spreiding van de hulp.

De specialistische spreekuren vinden vooral in de grote steden plaats terwijl de urgentie in de regio's snel toeneemt.

Het CDA doet dit voorstel tijdens het debat over drugs op donderdag 28 januari.

Trefwoorden

* GHB * expertteam * Hanke Bruins Slot