Stenden start met lectoraat Green Logistics

woensdag 27 januari 2016

Alleen techniek is niet meer voldoende, verandering is nodig binnen de logistiek. "If the facts change, I change my mind, what do you do?" John Maynard Keynes

Start lectoraat

Op maandag 25 januari is het lectoraat Green Logistics onder leiding van associate lector Matthias Olthaar van start gegaan. Het lectoraat doet op een wetenschappelijk verantwoorde manier onderzoek op het gebied van duurzaam transport, duurzaam ketenmanagement, biobased economy en service logistiek.

Ard van der Tuuk ,gedeputeerde van de provincie Drenthe (PvdA) zei over dit lectoraat: "Ik ben erg blij met dit lectoraat in Drenthe. We willen een aantrekkelijke regio zijn voor bedrijven en voor de arbeidsmarkt. Door onderwijs, onderzoek en ondernemerschap met elkaar te verbinden kunnen oplossingen worden ontwikkeld die de Drentse economie, de kwaliteit van de leefomgeving en de kennisontwikkeling versterken. Het is nu aan ondernemers en het onderwijsveld om het lectoraat te voeden met concrete projecten. Aan de slag dus!"

Biobased economy

De bewustwording van de noodzaak om te verduurzamen groeit en steeds meer (kleine) initiatieven worden ondernomen in de richting van een biobased economy. Tegelijkertijd zijn er nog veel barrieres. Bedrijven worden geconfronteerd met de acute noodzaak om competitief te zijn en kosten-efficient te werken.

Nu Matthias Olthaar als associate lector is benoemd kan het lectoraat Green Logistics van start. De eerste resultaten zijn opgeleverd, zoals de minor Green Logistics waarin samengewerkt wordt met verschillende bedrijven in de regio. In 2016 en verder zetten we de kennis in voor het verduurzamen van logistieke processen en hiermee leveren we een bijdrage aan de biobased economy.

Missie

Het lectoraat Green Logistics stelt zich tot doel om toepasbare en toegepaste kennis op het gebied van duurzame logistiek te genereren en te distribueren in de (regionale) economie. Het lectoraat is een kennis- en netwerkplatform voor docenten, studenten, bedrijven en overheden. Het platform voorziet in een kennisdatabase, verzorgt trainingen en communiceert actualiteiten met en voor de regio Noord Nederland.