Dora Matzke ontvangt Leamer-Rosenthal-prijs en APS Rising Star benoeming

Dora Matzke ontvangt Leamer-Rosenthal-prijs en APS Rising Star benoeming

28 januari 2016

UvA-onderzoeker Dora Matzke (Psychologie) heeft de 2015 Leamer-Rosenthal-prijs voor Emerging Researchers ontvangen. Ze krijgt de prijs voor haar bijdrage aan onderzoektransparantie en het bevorderen en verspreiden van open en transparant onderzoek binnen de psychologie. Daarnaast is zij benoemd tot Rising Star 2015 door de Assocociation for Psychological Science.

Dora is mede-ontwikkelaar van de Stats Store, een consultingservice van de Afdeling Psychologie die onderzoekers onder meer helpt bij het verhogen van de transparantie van hun werk. Ze onderwijst onderzoeksmethoden en statistiek, organiseert workshops over onderzoektransparantie, en publiceert over pre-registreerde replicatiestudies en adverserial collaborations. Voor deze inspanningen is zij onderscheiden met de Leamer-Rosenthal-prijs toegekend door het Berkeley Initiative for Transparency in Social Sciences (BITSS) van UC Berkeley.

Het BITTS werd in 2012 opgericht om de kwaliteit van zowel sociaalwetenschappelijk onderzoek als het gebruik van de resulterende wetenschappelijke bevindingen voor beleidsvorming te versterken. Het initiatief is bedoeld om de onderzoekspraktijken van economen, psychologen, politicologen en andere sociale wetenschappers te verbeteren op een manier die onderzoektransparantie, reproduceerbaarheid, en openheid bevorderen.

Over de Leamer-Rosenthal-prijs

In 2015 introduceerde BITTS de Leamer-Rosenthal-prijs voor Open Social Science om belangrijke bijdragen aan transparante sociale wetenschappen te erkennen. De prijs is vernoemd naar twee academische pioniers die sociaalwetenschappelijke onderzoektransparantie op de kaart hebben gezet - econoom Edward E. Leamer (UCLA) en psycholoog Robert Rosenthal (UC Riverside). In totaal ontvingen 10 onderzoekers uit de psychologie, economie, politicologie en sociologie deze prijs. De prijs bestaat uit een (transparante) glazen onderscheiding en een bedrag van 10.000 dollar.

Assocociation for Psychological Science (APS) Rising Star 2015

De APS Rising Star onderscheiding erkent uitstekende psychologische wetenschappers in de vroege stadia van hun onderzoekcarriere na de promotie, die door hun innovatieve werk al een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het onderzoeksveld en groot potentieel laten zien voor voortdurende impact. De APS is een vereniging gewijd aan de vooruitgang van de wetenschappelijke psychologie en heeft internationaal niveau 26.000 leden.

* Meer over Dora Matzke

* Meer over het Berkeley Initiative for Transparency in Social Sciences (BITSS)

* Meer over de APS Rising Stars 2015

Zie het origineel.

Gepubliceerd door Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen