Concrete afspraken en aanbevelingen voor circulaire economie

Nieuwsbericht | 27-01-2016 | 14:41

Aanbevelingen over duurzaam inkopen. Het stimuleren van hergebruik van materialen. Financiele prikkels en uitwisseling van best practises. Het is maar een greep uit de resultaten van de bijeenkomst over Circulaire Economie van 25 en 26 januari. In Rotterdam bespraken Europese bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden over kansen en obstakels voor de circulaire economie.

Recycling

Fotograaf: Marcel Vogel

Nederland stimuleert circulaire economie

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseerde de bijeenkomst `Unwrapping the package: towards a circular economy in Europe', samen met de Europese Commissie. Nederland zet zich als EU-voorzitter in voor een circulaire economie waarin grondstoffen en producten zoveel mogelijk hergebruikt.

Kansen en belemmeringen in beeld

Bijna 400 deelnemers bespraken op 25 januari over de circulaire economie. Ze reageerden op een pakket wijzigingsvoorstellen dat de Commissie begin december 2015 uitbracht. Afvalwetgeving en een actieplan om de circulaire economie te stimuleren maken daarvan deel uit. Nederland streeft naar een voortvarende start van onderhandelingen over het afvalpakket en werkt aan een EU-breed standpunt.

Praktijkvoorbeelden ter inspiratie

Tijdens rondetafelgesprekken kwamen tientallen inspirerende praktijkvoorbeelden aan bod, afkomstig van overheden en bedrijven. Zo ging het over biologisch afbreekbare verpakkingen (Mars) en het tegengaan van voedselverspilling (Kellogg's). Lidstaat Oostenrijk bracht zogeheten `repair cafe's' voor electronica ter sprake en Michelin en Philips kwamen met nieuwe businessmodellen voor autobanden en verlichting.

Markt stimuleren en financiele prikkels

De rondetafelgesprekken leverden concrete aanbevelingen op voor:

* duurzaam inkopen;

* financiele prikkels;

* het belang van duurzaam gebruik van natuurlijk kapitaal;

* het stimuleren van de markt voor gerecyclede materialen.

De circulaire economie vraagt om maatregelen op lokaal, nationaal en Europees niveau. Lidstaten kunnen daarbij samenwerken met elkaar en met de Europese Commissie om eenduidigheid te versterken. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van afvalregelgeving en de samenhang tussen regels over afval en chemicalien.

Nationale en Europese maatregelen

Op dag twee van de bijeenkomst praatten beleidsmakers van Europese lidstaten en de Europese Commissie verder over de nationale en Europese maatregelen die de Commissie in december 2015 voorstelde. Daarbij brachten lidstaten hun eigen ervaringen in. Zo loopt Frankrijk voorop in het stimuleren van circulair ontwerp en productie. Het Verenigd Koninkrijk gaat voedselverspilling tegen door een samenwerkingsverband van de overheid en de private sector. En Denemarken en Nederland deelden hun ervaring met het bevorderen van de circulaire economie via het inkoopbeleid.

Input voor Milieuraad op 4 maart

De bijeenkomst werd afgesloten door het ministerie van IenM en de overheid van Slowakije. Dit land neemt op 1 juli het voorzitterschap over van Nederland. Zij noemden het belang van goede samenwerking van Commissie en lidstaten voor de langere termijn. Nederland neemt de verzamelde input mee naar gesprekken met Europese ministers over de Commissievoorstellen, bijvoorbeeld in de Milieuraad op 4 maart.