Stekker uit regeling


Stekker uit regeling /

29 januari 2016 - Een ruime raadsmeerderheid heeft donderdag 28 januari ingestemd met de beeindiging van de Gemeenschappelijke Regeling Beheer Grondwateronttrekking Delft Noord.

gemeenteraad 26 maart 2015 72dpi 0047

De gemeente Delft was sinds 1 januari 2016 de enige deelnemer in deze regeling, nadat het Hoogheemraadschap van Delfland had laten weten de deelname stop te zetten. De provincie Zuid-Holland en DSM waren er al eerder uitgestapt. Omdat er niks gemeenschappelijks meer aan de regeling was, stelde
het college de raad voor die op te heffen en te ontbinden.

Vergoeding

Het hoogheemraadschap moet de gemeente een uittredingsvergoeding van 7,6 miljoen euro betalen. Dat bedrag komt boven op de 14 miljoen euro die in de meerjarenbegroting is opgenomen om de komende twaalf jaar tot en met 2028 in Delft Noord langzaamaan te stoppen met het wegpompen van grondwater.
700 Peilbuizen in een gebied van zeven bij zeven kilometer meten of dat goed gaat. Daarnaast wordt het gebied en de gebouwen via satellieten in de gaten gehouden om te zien of er niks verzakt.

Frustratie

Net als in de commissievergadering staken de fracties en ook wethouder Stephan Brandligt hun frustratie over het opstappen van Delfland niet onder stoelen of banken. D66 was met enkele andere fracties verbaasd dat het waterschap minder met water te maken wil hebben. Het debat richtte zich
vooral op de mogelijke juridische en financiele risico's die de gemeente loopt. De ChristenUnie vond dat die onvoldoende in kaart waren gebracht. De ChristenUnie had graag gezien dat de raad eerst inzicht gekregen in die risico's, alvorens een besluit te nemen.



Meer weten? Lees dan het complete verslag