Mienskip aan zet bij opstellen Omgevingsvisie

Fryslan gaat een Omgevingsvisie opstellen. In deze visie komt al het nieuwe beleid voor de leefruimte van mens en dier bij elkaar te staan. De Omgevingsvisie is gebaseerd op de nieuwe Omgevingswet. Deze wet bundelt 26 wetten op het gebied van bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, landschap en natuur. In de provinciale Omgevingsvisie gaan het Streekplan, het Provinciaal Verkeer en Vervoerplan, het Provinciaal Waterhuishoudingsplan en het Frysk Milieuplan op.

De aanpak en het proces van de nieuwe visie zijn beschreven in de provinciale Startnotitie Omgevingsvisie. Als aanvulling daarop geeft de nu vastgestelde Discussienotitie de inhoudelijke discussiepunten.

Beide documenten zijn een samenhangend geheel. De Startnotitie richt zich op het proces om tot een Omgevingsvisie te komen. De Discussienotitie richt zich op de inhoudelijke thema's en items. Het gaat dan om vragen als: welke infrastructuur is in de toekomst nodig, hoe voorkomen we leegstand en verpaupering van gebouwen, waar liggen de accenten voor nieuwe woningen en bedrijven, hoe blijven voorzieningen bereikbaar, wat voor natuur willen we en wat kan een vitale landbouw hieraan bijdragen, hoe kan de inrichting van Fryslan inspelen op wateroverschotten en watertekorten? De Discussienotitie geeft een inhoudelijke voorzet voor de discussie met de Mienskip.

Dit sluit goed aan op de doelen van de nieuwe Omgevingswet. Fryslan wil een modern omgevingsbeleid. Hierin moet de nadruk liggen op het uitnodigen van ontwikkelingen en niet op het verbieden. Dit draagt bij aan snellere en eenvoudigere procedures.

Provinciale Staten beslist op 23 maart over beide documenten. Na deze datum start een uitnodigend en interactief proces. Hierbij kunnen organisaties en mensen hun opvattingen, ideeen en bijdragen inbrengen voor een nieuwe provinciale Omgevingsvisie.