Peiling behoefte lerarenpool voor vluchtelingen

De toestroom van vluchtelingenkinderen vraagt om speciale klassen en/of extra leerkrachten. Het Arbeidsmarktplatform PO wil van scholen weten of een pool met deskundige leerkrachten een mogelijke oplossing biedt. En zijn scholen bereid hun extra gekwalificeerde leerkrachten tijdelijk te detacheren naar andere scholen? De enquete neemt vijf minuten in beslag.

Het Arbeidsmarktplatform PO wil het capaciteitsprobleem helpen oplossen door een pool met leerkrachten in te richten. Met zo'n pool van circa 300 leerkrachten kunnen scholen die (veel) vluchtelingenkinderen hebben opgenomen op tijdelijke basis geschikte en gekwalificeerde leerkrachten vinden. Een bijkomend probleem waar veel schoolbesturen mee kampen, is dat de vraag naar extra leerkrachten sterk fluctueert door tijdelijke voorzieningen en verhuizingen van de nieuwkomers. Dat betekent dat de leerkrachten vaak op tijdelijke basis moeten worden `ingevlogen'. De pool kan onder andere worden gevuld door boventallige formatie door krimp of door leerkrachten die aan hun loopbaanontwikkeling willen werken.

Het idee is dat de uitlenende school de ervaren leerkracht die wordt gedetacheerd tijdelijk vervangt door een andere leerkracht, bijvoorbeeld uit de eigen of bovenbestuurlijke vervangingspool of via de Onderwijsvacaturebank. Schoolbesturen of directeuren kunnen tot 19 februari deelnemen aan het onderzoek.