Medio februari duidelijkheid over fosfaatrechten

Medio februari duidelijkheid over fosfaatrechten

29 januari 2016

Uiterlijk medio februari geeft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ, PvdA) duidelijkheid over fosfaatrechten. Dat meldde hij in de Tweede Kamer tijdens een dertigledendebat over de groei van de melkveehouderij. Diverse partijen hadden aangedrongen op snel duidelijkheid omdat zaken hierdoor stil kwamen te liggen.

Eerder gaf de vorige staatssecretaris (Dijksma) per brief van 2 juli 2015 aan fosfaatrechten te introduceren nadat bleek dat de Nederlandse melkveehouderij over het afgesproken fosfaatproductieplafond is gegaan. Hoe deze fosfaatrechten die een afname van de fosfaatproductie tot doel hebben, precies worden toegekend bleef lange tijd onduidelijk, maar Van Dam gaat hier op korte termijn dus meer duidelijkheid in verschaffen.

Het debat was aangevraagd vanwege een televisie-uitzending van Zembla, waarin een beeld werd geschetst van grote melkveebedrijven die niet goed voor hun dieren zorgen. Dat beeld wilde de staatssecretaris rechtzetten. Volgens hem zijn de meeste bedrijven niet groot, loopt een ruime meerderheid van de koeien in de wei en zorgen de meeste bedrijven goed voor hun dieren.

Van Dam gaf wel aan dat het gemiddelde melkveebedrijf het in de huidige marktsituatie moeilijker heeft dan grotere bedrijven. Deze bedrijven wil hij dan ook ondersteunen en ontzien bij de toekenning van fosfaatrechten. Hij gaat dan uit van bedrijven die bij voorkeur grondgebonden of bijna grondgebonden zijn en op een gewone manier boeren. Hij wil zorgen dat fosfaatrechten niet prikkelen tot intensivering.

Over de wijziging Wet dieren in relatie tot de volksgezondheid gaf staatssecretaris Van Dam aan dat hij medio mei daar duidelijkheid over zal geven in relatie tot de Omgevingswet, omdat nu in deze Wet ook het aspect volksgezondheid is meegenomen.

De 5 moties, die zijn ingediend over met name dierenwelzijn (3 door PvdD, 1 door SP), werden alle door Van Dam ontraden.