Staatssecretaris Klijnsma praat met partners sociale en werkgelegenheidssector Sint Eustatius

Op dinsdag 26 januari sprak staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma uitgebreid met het Bestuurscollege van Sint Eustatius over de meest dringende sociale en werkgelegenheidsvraagstukken op het eiland. Het Bestuurscollege is van mening dat, nu in het Evaluatierapport is vastgesteld dat verbeteringen in de sociale sector nodig zijn, het belangrijk is om ook te bepalen welk niveau van de sociale voorzieningen Nederland acceptabel vindt voor Sint Eustatius. Klijnsma verklaarde dat de Tweede Kamer onlangs een motie heeft aangenomen die het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een mandaat geeft om een referentiepunt vast te stellen.

In bijeenkomsten met diverse belanghebbenden (Family Desk, Centre for Youth & Family, Mega D Youth Foundation, Departement van Samenleving en Welzijn, Gwendolyn van Putten School, Daughters of the King Foundation, Buzzy Bees Day Care en New Challenges) gaf Klijnsma uitleg over de kinderbijslagregeling die met ingang van 1 januari is ingevoerd. Deze nieuwe uitkering geldt voor alle kinderen onder de 18 in Caribisch Nederland. Sommige ouders hebben nog geen kinderbijslag aangevraagd voor hun kinderen. De staatssecretaris riep de stakeholders op Sint Eustatius op om ouders te helpen begrijpen wat deze nieuwe uitkering inhoudt en hun kinderen hiervoor op te geven.

Werkgevers in de particuliere sector, met inbegrip van de Kamer van Koophandel van Sint Eustatius en de vakbond All for One, kregen ook de gelegenheid om uit te leggen wat voor hun de belangrijkste uitdagingen zijn. Het gebrek aan economische ontwikkeling, armoede, en werkvergunningen voor buitenlandse werknemers waren enkele van de onderwerpen die werden besproken met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De staatssecretaris verklaarde te geloven in een geintegreerde aanpak van de meeste sociale en arbeidsgerelateerde problemen die werden aangeroerd. Ze had ook ontmoetingen met Nustar en de New Challenges Foundation om te onderzoeken hoe deze twee organisaties een banenprogramma kunnen ontwikkelen waarvan de jeugd op Sint Eustatius kan profiteren. Verder deed ze een beroep op werkgevers om mogelijkheden te bieden aan inwoners van het eiland die werkloos zijn.

Klijnsma en de delegatie reisden woensdagmiddag door naar Bonaire en worden vrijdag terug verwacht in Nederland.