Herken risico's koolmonoxidevergiftiging


Laatste update: 3 februari 2016.

Bijna iedereen kent de berichten over het gevaar van koolmonoxide. Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen gebeurt met een moderne cv-installatie. Een vergiftiging door koolmonoxide (CO) kan iedereen overkomen. Daarom vragen Brandweer Nederland, de Brandwonden Stichting en GGD
Nederland ook dit jaar met een campagne aandacht voor de stille sluipmoordenaar CO. De campagne bevat praktische tips en adviezen om een CO-vergiftiging te voorkomen.

Hoeveel risico loopt u?

Ventileert u uw huis voldoende? Weet u bijvoorbeeld of uw verbrandingstoestel goed functioneert? En hangt er bij u een CO-melder in huis? Doe de online test op: www.brandweer.nl/koolmonoxide en bekijk hoeveel risico u loopt op een koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide ruikt, proeft en ziet u niet. Blootstelling aan een te hoge concentratie CO kan tot koolmonoxidevergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Zo krijgt u bijvoorbeeld last van:

* Hoofdpijn
* Misselijkheid en overgeven
* Moeheid
* Verwardheid
* Een te snelle hartslag
* Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Een koolmonoxidemelder kan het verschil maken!

Meer slachtoffers dan gedacht

Lange tijd werd aangenomen dat er jaarlijks vijf tot tien dodelijke slachtoffers vallen en enkele honderden gewonden door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. De omvang van het probleem met koolmonoxide blijkt drie tot vijf keer zo groot. De symptomen van
koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend, waardoor een juiste diagnose uitblijft.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de websites van Brandweer Gelderland-Zuid en op GGD Gelderland-Zuid.