`Screen GHB-verslaafden ook op psychiatrische en somatische problemen' (Promotie) - Radboud Universiteit

woensdag 3 februari 2016

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus mevrouw R.M. Kamal

Promotor(es) prof. dr. C.A.J. de Jong, prof. dr. A.J.M. Loonen

Copromotor(es) dr. B.A.G. Dijkstra, dr. A.F.A. Schellekens

Subtitel Detoxification in GHB Dependence

Beschrijving

GHB-misbruik komt steeds vaker voor. In meer dan een kwart van het aantal drugsgerelateerde incidenten gaat het om GHB . Daarbij gaat GHB-verslaving ook vaak gepaard met gebruik van andere middelen en psychiatrische en somatische aandoeningen. Daarom zou er in de behandeling niet alleen aandacht moeten zijn voor ontgifting, maar ook voor onderliggende psychiatrische en somatische problemen. Verslavingsonderzoeker Rama Kamal pleit in haar promotieonderzoek voor een dergelijke systematische screening.

GHB l is zeer verslavend, veel mensen raken door het gebruik in coma en komen bij de eerste hulp terecht. Stoppen is moeilijk en kan eveneens leiden tot ernstige complicaties zoals delier of psychose en IC-opnames. Een systematische vroegtijdige screening in combinatie met een goed gestructureerd protocol, zou artsen een belangrijke handreiking kunnen bieden en de torenhoge kosten van IC-opname of langdurige interventies omlaag kunnen brengen, veronderstelt Kamal.

Biografie

Rama Kamal is afkomstig uit Soedan. Ze studeerde Geneeskunde aan de Ain Shams University in Cairo en voltooide haar opleiding als Addiction Medicine specialist aan de Radboud Universiteit. Sinds 2002 werkt ze in verschillende bij Novadic-Kentron verslavingszorg. Ze is nu in opleiding voor psychiater. Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA), verbonden aan de Radboud Universiteit. Contact: omgaidaa@gmail.com