Grote EU-subsidie voor innovatieve kankertherapie

Grote EU-subsidie voor innovatieve kankertherapie

3 februari 2016 | PERSBERICHT

Het LUMC leidt de komende 3 jaar een groot Europees onderzoek naar een vernieuwende behandeling van kanker. Daarvoor is een Horizon2020-subsidie van ruim 4 miljoen euro toegekend.

De klassieke behandeling van kanker begint meestal met het verwijderen van de tumor. Het LUMC ontwikkelt stoffen die aan de tumorcellen binden en met nabij infrarood licht zichtbaar gemaakt kunnen worden. Zo kan de chirurg goed normaal weefsel van tumoren onderscheiden. Er wordt ook gewerkt aan immunotherapie, waarbij de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kanker gestimuleerd wordt.

Nanopartikels

Het LUMC ontvangt nu een EU-subsidie om fluorescentie-geleide chirurgie en immunotherapie verder te verbeteren. "We gaan bijvoorbeeld nanopartikels met immuno-modulerende antistoffen onderzoeken", vertelt prof. Ferry Ossendorp van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie.

Immuunsysteem in kaart

In het LUMC zijn verder dr. Alex Vahrmeijer (Heelkunde) en dr. Luiz Cruz en dr. Boudewijn Lelieveldt (beiden Radiologie) bij dit project betrokken. "Ook willen we gedetailleerd bekijken wat er in het lichaam gebeurt wanneer tumoren, en vaak ook lymfeklieren, worden verwijderd. "Het is belangrijk om de tumor compleet weg te halen, maar wat betekent het voor het immuunsysteem? Dat willen we gedetailleerd in kaart brengen."

Innovative Training Networks

De subsidie valt binnen de Marie Sk?odowska Curie Actions/ Innovative Training Networks, een onderdeel van het Horizon2020-programma. Het LUMC werkt hiervoor samen met universiteiten en bedrijven in Nederland (Universiteiten van Amsterdam (UvA), Rotterdam (Erasmus MC), Maastricht en Delft), Noorwegen, Engeland en Zwitserland. Er zullen PhD-studenten worden uitgewisseld tussen de verschillende landen.