Studenten in actie voor de academische boycot van Israël

PERSBERICHT;

Studenten Rechtvaardigheid Palestina (SRP)

Studenten in actie voor de academische boycot van Israël

Studenten van de Vrije Universiteit hebben vandaag actie gevoerd om de academische boycot van Israël onder de aandacht te brengen bij medestudenten en wetenschappelijk personeel.

Twee actievoerders, verkleed als Israëlische soldaten, vroegen medewerkers en studenten om hun paspoorten – net zoals dat gebeurt bij de ruim honderd Israëlische checkpoints in Palestina. Andere studenten deelden flyers uit met informatie over de academische boycot. Een studente geneeskunde vertelde: ‘Ik wist niet dat ze ook studenten lastigvielen, dit moet veranderen. Hoe kan er gesproken worden over academische vrijheid als Palestijnse studenten niet door de checkpoints heen mogen?’.

De actie was een sterk statement tegenover de onderdrukking van het Palestijns volk. Door de bezetting is het voor Palestijnen moeilijk en soms onmogelijk om te studeren of op onderwijsinstellingen te werken, conferenties te bezoeken.

De Vrije Universiteit heeft een uitwisselingsprogramma met Tel Aviv University en heeft bijeenkomsten georganiseerd met onder andere de Israëlische ambassadeur en een studentendecaan van Haifa University. Thomas Hofland: ‘Deze activiteiten normaliseren de bezetting van Palestina en het apartheidsregime van Israël. Alle Israëlische onderwijsinstellingen werken nauw samen met de Israëlische staat en het bezettingsleger.’

De houding van de VU ten opzichte van Israel staat in schril contrast met 1974, toen de VU besloot om Zuid-Afrikaanse universiteiten te boycotten. SRP zal zich blijven inzetten om de VU ook nu weer een stem te laten zijn tegen apartheid.

(