Fundamentalisme en vrouwenemancipatie: de samenhang

04feb2016

17.00

De Amsterdamse Academische Club bestaat 20 jaar

Fundamentalisme en vrouwenemancipatie: de samenhang.

NB er is een wachtlijst voor deze lezing.

04feb2016 17.00

Lezing

In deze lustrumlezing spreekt Abram de Swaan, emeritus-universiteitshoogleraar Sociale wetenschap, over een zeer actueel thema: de samenhang tussen fundamentalisme en vrouwenemancipatie.

Fundamentalisme en vrouwenemancipatie: de samenhang

Volgens Abram de Swaan zijn fundamentalisten van elke signatuur geobsedeerd door vrouwen en seksualiteit. Vrouwen worden gevreesd als nagenoeg onweerstaanbaar. Om toch de eer en reinheid van de man te beschermen moeten dus aan vrouwen allerlei beperkingen worden opgelegd.

De fanatisering wordt telkens gerechtvaardigd met verwijzing naar de eigen geheiligde geschriften, maar ze doet zich in alle religies voor. Die teksten zijn dan ook inhoudelijk grotendeels irrelevant en polemiek over de interpretatie is zinloos. De opkomst van het fundamentalisme is beter te begrijpen in samenhang met de adembenemend snelle uitbreiding van het onderwijs aan meisjes en jonge vrouwen die de mannelijke suprematie in rap tempo ondermijnt. De altijd militante, vaak moorddadige fundamentalistische stromingen proberen dat tij te keren met intimidatie en terreur.

Aanmelden voor lezing Abram de Swaan

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Ga naar detailpagina

Over Abram de Swaan

Abram de Swaan (1942) is universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam sinds 2001 en vanaf 2007 emeritus. Hij was hoogleraar sociologie van 1973-2001. De Swaan was mede-oprichter en directeur van de Amsterdamse School voor Sociaalweten-schappelijk Onderzoek (1987-1997) en daarna voorzitter (tot 2007). Hij debuteerde in 1968 met Amerika in termijnen; een ademloos verslag uit de USA en promoveerde in 1973 cum laude op Coalition theories and cabinet formations.

De Swaan volgde de opleiding aan het Psychoanalytisch Instituut in Amsterdam en praktiseerde als psychonanalytisch psychotherapeut van 1973 tot 1984.

Van 1969 tot 1991 was hij redacteur van het algemeen cultureel maandblad De Gids. Hij maakte met Paul van den Bos een reeks tv-documentaires en reportages over popmuziek (van John Lennon en James Brown tot Tina Turner). In 1971 verscheen een tv-film en een boek onder de titel: Een boterham met tevredenheid; gesprekken met fabrieksarbeiders. Met anderen schreef hij een studie naar De opkomst van het psychotherapeutisch bedrijf en Het spreekuur als opgave (1979). De publikatie van een studie naar de omgang met angstgevoelens in het kankerziekenhuis werd verboden (1979). In 1982 kwam de opstellenbundel De mens is de mens een zorg uit. In 1989 verscheen Zorg en de staat; welzijn, onderwijs, gezondheidszorg in Europa en de Verenigde Staten in de Nieuwe Tijd, dat in vier talen vertaald werd.

De Swaan schreef voor NRC/Handelsblad jarenlang wekelijks korte stukken die in een drietal bundels zijn verzameld. In 1991 verschenen opnieuw gebundelde opstellen onder de titel Perron Nederland.

Zijn meest recente publicatie is The Killing Compartments, The Mentality of Mass Murder, in 2014 verschenen bij Yale University Press. De Nederlandse vertaling, Compartimenten van vernietiging, verscheen eveneens dat jaar bij Prometheus. Zie hier voor een overzicht van andere publicaties.

De Swaan was gasthoogleraar bij de New School for Social Research, Cornell University en Columbia University, bij Paris I-Sorbonne, de Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, hij was Europese Unie hoogleraar in Budapest en bezette in 1998 de Europese leerstoel aan het College de France. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen en van de Academia Europaea (Londen).

Van 2004 tot 2011 was hij Directeur van de Academia Europea de Yuste (Spanje). In de herfst van 2007 doceerde hij als Senior Fulbright Fellow aan de Columbia University over Massaal geweld. In april 2008 werd De Swaan een honoraire 1e dan in kyokushinkai karate verleend. In mei 2008 ontving hij de P.C Hooftprijs voor zijn essays. Sinds de zomer 2014 is hij Adjunct Professor Psychiatrie aan de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai Hospital, te New York.

De Swaan vervulde recent de functie van Queen Wilhelmina Professor aan Columbia University in New York (het herfstsemester van 2015).

Hij verzorgt een collegereeks voor graduate en gevorderde undergraduate studenten over `De Andere Kant van Europa: Massavernietiging in de Twintigste Eeuw'.

Over de lustrumlezingen

Ter gelegenheid van het 4e lustrum van de Amsterdamse Academische Club bieden wij onze leden en andere geInteresseerden een serie lustrumlezingen, op de eerste donderdag van de maand, waarin topwetenschappers een na aan hun hart liggend thema zullen bespreken.

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club