Expositie Schepen op de Westerschelde verlengd

De overzichtsexpositie van maritieme werken van zeeschilder Willem Johan Hoendervanger uit Vlissingen is wegens grote belangstelling verlengd tot en met zaterdag 2 april 2016. De gratis toegankelijke expositie is te zien in het archiefcafe van het Zeeuws Archief van maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 9-17 uur.

Veerboot Prins Willem I. Copyright WJ Hoendervanger Aankomst van de veerboot Prins Willem I uit Hoedekenskerke in de veerhaven van Terneuzen eind jaren dertig. Willem Johan Hoendervanger, 2015. Potloodtekening op Canson papier, 34 * 49,7 cm.

Maritieme kunst in Zeeuws Archief

"Ik zie meerdere malen per dag `schilderijen' voorbijkomen." Aan het woord is zeeschilder Willem Johan Hoendervanger. Hij woont en werkt in Vlissingen met uitzicht op de Westerschelde. Deze zeearm vormt dan ook een rijke bron van inspiratie bij het uitoefenen van zijn beroep van maritiem kunstenaar.

In de maritieme expositie zijn acht aquarellen te zien en twee potloodtekeningen. Het is een bescheiden maar exclusief en bijzonder overzicht van tien jaar schilderen. Nieuw en wat ouder werk lopen vloeiend in elkaar over en laten een brede interesse in de diverse aspecten van de scheepvaart zien.

Bijzonder

Het bijzondere aan deze maritieme expositie is dat er tien werken te zien zijn. Dat is veel voor de kunstenaar omdat het meeste werk in opdracht is vervaardigd en direct naar een klant gaat. Een aantal werken is dan ook afkomstig uit de collecties van verzamelaars en is door hen speciaal voor deze overzichtstentoonstelling welwillend ter beschikking gesteld.

Exclusief voor het archief

Om aan te sluiten bij het archief en zijn collecties heeft zeeschilder Willem Johan speciaal voor deze tentoonstelling twee potloodtekeningen gemaakt van typisch Zeeuwse taferelen uit het verleden en het heden. Het ene werk is een tekening van de veerboot Prins Willem I van de Provinciale Stoombootdienst, die na een vaartocht vanuit Hoedekenskerke op Zuid-Beveland aankomt in Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Het andere werk is het superyacht Vava II dat begin 2015 op bezoek was bij superyacht bouwer Amels in Vlissingen voor onderhoud.

De kunstenaar

Willem Johan Hoendervanger studeerde in 2005 af aan de kunstacademie St. Joost te Breda. Hiervoor had hij de keuze om naar de zeevaartschool te gaan of naar de kunstacademie. Door voor het laatste te kiezen wist hij twee interesses, namelijk scheepvaart en beeldende kunst, te combineren in zijn huidige werk.

Zeeschilder

Zijn werkzaamheden als maritiem kunstenaar - of zeeschilder - bestaan uit het maken van schilderijen in opdracht van rederijen en/of mensen die werkzaam zijn of geweest zijn in de maritieme sector. Een ander deel bestaat uit het maken van `vrij' werk (zonder opdracht) van maritieme taferelen die hem inspireren.

Informatie

De schilderijen van schepen op de Westerschelde zijn te zien in het archiefcafe van het Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg, van 30 november 2015 tot en met 2 april 2016, maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 09.00-17.00 uur.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de expositiepagina van het Zeeuws Archief. Daar is ook de catalogus van tentoongestelde werken te vinden.

Voor informatie over het werk van Willem Johan Hoendervanger kan rechtstreeks contact worden opgenomen de maritieme kunstenaar via zijn website.

Voor nadere informatie over de tentoonstelling in het archiefcafe kan contact worden opgenomen met Anneke van Waarden via educatie@zeeuwsarchief.nl of telefonisch: 0118 - 67 88 00.