Meer scholen aan de slag met versneld vwo

Vanaf volgend schooljaar mogen 24 extra vo-scholen versneld vwo aanbieden aan toptalenten. Deze leerlingen doorlopen het vwo in vijf in plaats van zes jaar. Versneld vwo is een van de maatregelen uit het Plan van Aanpak Toptalenten 2014-2018.

Op dit moment volgen leerlingen op twee vo-scholen al versneld vwo, het Pallas Athene College en het Ludger College in Doetinchem. De eerste ervaringen zijn positief. De scholen werken aan een passend curriculum voor getalenteerde leerlingen, met aandacht voor versnelling, verbreding en

verdieping met een bijpassend didactisch concept.

Scholen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om versneld vwo aan te bieden. Een school mag bijvoorbeeld niet zwak of zeer zwak zijn, het versneld vwo moet worden ingericht naast het reguliere vwo en leerlingen moeten gemakkelijk kunnen terugstromen in het reguliere programma als zij het

niet redden in het versnelde programma. Ook moet de medezeggenschap van de school instemmen en de school meewerken aan een evaluatieonderzoek.

Na vijf jaar wordt besloten of versneld vwo regulier in de wet wordt verankerd.

Scholen kunnen ieder jaar in oktober een aanvraag indienen bij het ministerie van OCW en mogen het volgende schooljaar starten als de aanvraag wordt goedgekeurd.