Nederlandse schepen niet op lijst van Shipbreaking Platform

In 2015 zijn wereldwijd 768 schepen ontmanteld waarbij dat voor 469 schepen niet op een veilige en milieuverantwoorde manier gebeurde. Er staan geen schepen van Nederlandse rederijen op deze lijst van het NGO Shipbreaking Platform.

Stichting De Noordzee zegt in haar persbericht blij te zijn met dit resultaat. Directeur Floris van Hest: "Jarenlang heeft de stichting zich hard gemaakt voor schone en veilige sloop door Nederlandse reders, dit is nu bereikt. Hopelijk kunnen wij hier nu een punt achter zetten. Een grote pluim voor de Nederlandse maritieme sector."

Ontmantelen

Bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is het ontmantelen van schepen al jaren een aandachtspunt. Voorzitter Tineke Netelenbos: "We zijn er in feite doorlopend mee bezig. We waren dan ook zeer tevreden met de in 2009 overeengekomen Hongkong Conventie." Deze conventie regelt de veilige en een voor mens en milieu verantwoorde ontmanteling.

Ratificatie

De KVNR vindt het echter zeer teleurstellend dat tot op heden slechts drie landen de conventie hebben geratificeerd, waardoor die nog niet van kracht is. Nederland heeft recent laten weten de ratificatie te starten. De KVNR roept, samen met alle andere redersverenigingen, overheden op de conventie zo spoedig mogelijk te ratificeren zodat de wereldwijd geldende regels van de Hong Kong conventie van kracht kunnen worden.