Raadsleden twijfelen door lage maatschappelijke waardering


DEN HAAG - Van de raadsleden zegt 18 procent dat te weinig maatschappelijke waardering van het ambt een reden is geweest om te twijfelen over de kandidaatstelling als raadslid. Dit blijkt uit het onderzoek `Het aanzien van het politieke ambt' dat Overheid in Nederland heeft uitgevoerd in
opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Minder dan drie op de tien raadsleden heeft een positief oordeel over de maatschappelijke waardering voor hun ambt. Van de raadsleden zegt 28 procent dat ze positief zijn over de publieke waardering van het ambt als raadslid. Een raadslid zegt in het onderzoek daarover: "... Ook de soms
agressieve en vijandige houding van burgers als ze het ergens niet mee eens zijn, is vervelend. Ik heb er geen enkel probleem mee als mensen ergens voor opkomen. Spandoeken, petities... alles mag van mij. Maar intimidatie en verbaal geweld gaan mij te ver. Dit neemt wel toe."

Waardering bestuurscultuur
Over de waardering van de bestuurscultuur zijn raadsleden een stuk positiever. Van de raadsleden geeft hierover 46 procent een positief oordeel. Met name de waardering voor het aspect integer handelen wordt goed gewaardeerd. 54 procent van de raadsleden is positief over de mate van integer
handelen in hun werkomgeving. Dit is in overeenstemming met internationaal vergelijkend onderzoek waarbij Nederland altijd hoog scoort wat betreft de integriteit van bestuurlijk handelen.

Eerder verschenen in deze Raadslid.Nu serie
Aflevering 1: Raadsleden trots op raadswerk.
Aflevering 2: Raad wil samenvattingen en duiding informatie
Aflevering 3: Raadsvergoeding te laag
Aflevering 4: Burgers vertegenwoordigen geeft raadsleden meeste voldoening

Het onderzoek `Het aanzien van het politiek ambt' is in december 2015 aangeboden aan de Tweede Kamer, klik hier om het gehele onderzoek van Overheid in Nederland te lezen.
Als toelichting op het onderzoek is ook het essay `Decentrale volksvertegenwoordiging anno 2015' geschreven. Het essay is hier te lezen.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 8 februari 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!