Marechaussee verscherpt toezicht aan grenzen


8 februari 2016, 21:39

De marechaussee gaat de manier van grenstoezicht de komende tijd veranderen. De zogenaamde MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid) worden verscherpt, waardoor de VID vooral op drukbereden grensovergangen voor inkomend verkeer enige vertraging verwacht.

Tot nu toe was het zo dat de marechaussee het grenstoezicht langs de weg uitvoerde. Verdachte voertuigen werden gescand en meegenomen naar een parkeerplaats. Dat verandert per vandaag. Zo wordt de snelheid op de snelweg verlaagd, zodat de marechaussee voertuigen beter kan bekijken. Dit kan op
drukbereden grensovergangen waar marechaussee controleert tot vertraging leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de A12 tussen Duitsland en Arnhem.

File door onaangekondigde controle

Toch blijft vooral onaangekondigd grenstoezicht op wisselende locaties voor de meeste problemen zorgen, zo verwacht de VID. Dat zagen we afgelopen vrijdag nog op de A12 bij Zevenaar. De marechaussee had daar op de rijbaan richting Arnhem een controle opgezet bij parkeerplaats Aalburgen. In
beide richtingen liep het verkeer vast. Mensen op de tegenovergestelde rijbaan trapen op de rem om te kijken wat er precies gebeurde. Eenzelfde controle leidde november vorig jaar rond Arnhem tot 30 kilometer file.

Foto: (c) VID