CE-markering medisch revalidatiehulpmiddel REAplan voor AXINESIS

Axinesis heeft vandaag aangekondigd dat de medische, interactieve robot van het bedrijf, REAplan, een CE-markering krijgt - een bewijs dat hij voldoet aan Richtlijn 93/42/EEG betreffende medische hulpmiddelen. REAplan is ontwikkeld voor de revalidatie van patienten met aangedane bovenste ledematen. Het gaat daarbij om volwassen patienten die een beroerte hebben gehad en om kinderen met een hersenverlamming.

Axinesis is een innovatief medisch-technisch bedrijf dat als doel heeft om het functionele herstel van de bovenste ledematen na een hersenbeschadiging te verbeteren. Daartoe heeft het bedrijf REAplan ontwikkeld. REAplan combineert robotica met therapeutische behandeling. Het is een ergonomisch, interactief en auto-adaptief hulpmiddel dat de revalidatie van aangedane bovenste ledematen verbetert. Het onderscheidt zich van bestaande oplossingen doordat er in realtime geautomatiseerde en gepersonaliseerde assistentie wordt verleend bij armbewegingen. De werking van REAplan is onderzocht bij meer dan 300 patienten en de resultaten van dit onderzoek laten een verbetering zien in het herstel van de aangedane bovenste ledematen.

De CE-markering geeft aan dat de regelgeving van de Europese Unie betreffende medische hulpmiddelen volledig wordt nageleefd. Het bedrijf staat te trappelen om meteen te beginnen met het verkopen en verspreiden van het hulpmiddel in bepaalde EU-landen:

"Dit is een belangrijke mijlpaal in onze missie om de allernieuwste technologie te leveren voor de revalidatie van patienten met een hersenbeschadiging," vertelt Eric Hanesse, CEO van Axinesis. "De continue vraag van klanten om producten waarmee de revalidatie van patienten verbeterd kan worden en de feedback van gebruikers op dit project hebben een uitzonderlijke rol gespeeld. We vinden het geweldig dat we innovatieve, hoogwaardige technologie tegen een zeer redelijke prijs kunnen aanbieden aan de Europese revalidatiewereld en dat we de klinische mogelijkheden voor iedereen beschikbaar kunnen maken. Door robotica te integreren in revalidatieprogramma's kunnen patienten die herstellen van een beroerte een groot aantal bewegingen uitvoeren met hun armen en zo het natuurlijke reorganisatieproces van de hersenen, ook wel neuroplasticiteit genoemd, ondersteunen. Uitgaande van de huidige gegevens en resultaten kan REAplan meer dan 5 miljoen mensen over de hele wereld helpen die als gevolg van een beroerte een permanente handicap hebben opgelopen (*). Maar ook kinderen met hersenverlamming kunnen er baat bij hebben."

Over Axinesis:

AXINESIS is de medisch-technische startup van Julien Sapin en Eric Hanesse. Voordat Eric de startup begon, was hij bedrijfsmanager bij GE Healthcare en werkte hij in de medische apparatuur en het medisch ondernemerschap. Hij heeft 20 jaar ervaring in de marketing & sales. Julien behaalde een PhD in Engineering Science aan de UCL en heeft 10 jaar lang onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's begeleid op het gebied van revalidatierobotica als onderzoeker bij het Center for Research in Energy and Mechatronics van de UCL (CEREM).

Het bedrijf heeft voor het klinisch onderzoek nauw samengewerkt met Professor Thierry Lejeune van het universiteitsziekenhuis in Saint-Luc. Hij is een belangrijke opinieleider op het gebied van fysiotherapie & revalidatie. Het bedrijf is ook samenwerkingen aangegaan met andere belangrijke opinieleiders, zoals Professor Yves Vandermeeren van het universiteitsziekenhuis Dinant Godinne. Professor Yves Vandermeeren heeft in 2013 de Depelchin-prijs ontvangen voor zijn onderzoek naar neurorevalidatie.

Axinesis is een spin-off van de Universite catholique de Louvain (UCL, Belgie) en heeft een duidelijke missie: het functionele herstel van patienten verbeteren door het aanbieden van innovatieve en toegankelijke technologie die ingezet wordt bij de revalidatie van volwassenen die een beroerte hebben gehad en van kinderen die een hersenverlamming hebben en van wie de bovenste ledematen zijn aangedaan.

Over REAplan:

Axinesis heeft aangetoond dat dit medische, interactieve robothulpmiddel, REAplan, een bijdrage levert aan de revalidatieprogramma's van patienten. REAplan maakt een intensieve herhaling van bewegingen mogelijk, waardoor het proces van reorganisatie van de hersenen, beter bekend als de neuroplasticiteit, na hersenbeschadiging geoptimaliseerd wordt. Dat zorgt vervolgens voor een betere ontwikkeling bij kinderen met een hersenverlamming en voor een beter herstel bij volwassenen die een beroerte hebben gehad.