Onderzoekscommissie Roc Leiden de mist in met toezichthouder

Het rapport van de commissie Meurs over het vastgoedrama bij Roc Leiden bevat een toezichthouder die niet bestaat. Commissievoorzitter Pauline Meurs bevestigde zondagavond de "onnauwkeurigheid" aan het Onderwijsblad. Tijdsdruk zou de oorzaak zijn geweest voor de curieuze misser.

Afgelopen donderdag werd bekend dat Roc Leiden de verantwoordelijken voor het vastgoedrama wil aanpakken.

Twee oud-bestuurders (Jacques van Gaal en Marieke Jas) en dertien voormalige toezichthouders van Roc Leiden tussen 2001 en 2011 hangt een persoonlijke aansprakelijkheidsstelling door de onderwijsinstelling boven het hoofd, zo blijkt uit een Kamerbrief van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Roc Leiden is bezig met de voorbereidingen.

In de bewuste periode vermeldt het rapport van de commissie Meurs veertien toezichthouders.

Ravesloot

Uit navraag van het Onderwijsblad blijkt dat de commissie een dubbele achternaam heeft verbasterd tot twee toezichthouders. Het gaat om de namen Ravesloot en Oosterloo. Volgens het rapport zouden ze allebei betrokken zijn geweest in de periode waarin belangrijke nieuwbouw-beslissingen werden genomen en zijn afgetreden halverwege 2008. De namen zijn overgenomen in mediaberichten, zoals bij het Leidsch Dagblad.

Van Rolf Oosterloo, werkzaam bij de Universiteit Leiden, was de betrokkenheid bekend. Maar de naam Ravesloot komt in oude jaarverslagen van Roc Leiden niet voor. Een uittreksel van de Kamer van Koophandel over de mbo-school wijst uit dat Oosterloo daar formeel als 'Ravesloot-Oosterloo' in de boeken staat. De oud-toezichthouder bevestigde dat dit weekend desgevraagd.

Onnauwkeurigheid

Pauline Meurs erkende gisteravond per mail dat er iets is misgegaan: `Een onnauwkeurigheid van de kant van de commissie. Het gaat om een en dezelfde persoon, namelijk Ravesloot-Oosterloo.'

Die naam trof de commissie bij haar research zelf ook al aan in het KvK-register. In de gegevensanalyse heeft de commissie de naam vervolgens afgekort tot Ravesloot. Die naam is ook gebruikt in de conceptversie van het onderzoeksrapport dat vooraf ter inzage is gestuurd aan een aantal geinterviewden. Een van hen reageerde volgens Meurs dat toezichthouder Oosterloo ontbrak, zich kennelijk er niet van bewust dat die opgenomen was onder de naam Ravesloot.

Meurs: `In de tijdsdruk die toen ontstond, hebben we dat gecheckt in het PwC-rapport.' Ze doelt op het rapport `Bijzonder onderzoek inzake rollen, verantwoordelijkheden en belangen' van PricewaterhouseCoopers, waarop de commissie veel feiten en cijfers baseert. Dat bevat een overzicht van toezichthouders. `Op pagina 32 staat daar de naam Oosterloo. We hebben die naam toen toegevoegd en ons niet gerealiseerd dat het om dezelfde persoon ging.'