Op naar een nieuwe provinciale werkgeversvisie

De provincies werken aan een nieuwe gezamenlijke werkgeversvisie. Gea van Craaikamp, provinciesecretaris in Noord-Holland en lid van de bestuurlijke onderhandelingsdelegatie, maakt in februari en maart een ronde langs alle provinciehuizen om met de gedeputeerden personeel en haar collega-provinciesecretarissen over de nieuwe visie te praten.

De werkgeversvisie 2020 moet meer aansluiten bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Gea van Craaikamp: "De maatschappij verandert, maatschappelijke opgaven stellen ons steeds voor andere uitdagingen, wil je daar als provincie bij blijven aansluiten, dan moet je vooruit kijken. Daarom hebben we ook Kompas 2020 gemaakt. We willen ook in de toekomst een inspirerende werkgever blijven. Daarom werken we nu aan een nieuwe werkgeversvisie, gebaseerd op Kompas 2020."

Ambtenaar van morgen

In de werkgeversvisie wordt vooruitgekeken: we gaan allemaal langer doorwerken, maar hoe zorgen we samen met de medewerkers dat provinciale medewerkers - jong en oud - goed, gezond en gemotiveerd aan het werk kunnen blijven? De veranderende samenleving vraagt ook om een andere manier van werken van de overheid. Met de nieuwe werkgeversvisie wordt gekeken hoe goed personeels- en arbeidsvoorwaardenbeleid (HRM) een bijdrage kan leveren om te komen tot de wendbare organisatie die proactief kan inspelen op de provinciale ambities uit Kompas 2020.

Gelderse aanpak

Om input en draagvlak te krijgen voor de nieuwe werkgeversvisie, maakt Gea van Craaikamp, samen met Margareta Rajkowski en Rianne Becht (IPO) de komende twee maanden een rondje langs alle provincies. Het eerste gesprek vond eind januari plaats in Gelderland met gedeputeerde Jan Markink, provinciesecretaris Pieter Hilhorst en hun hoofd P&O Tammo Hoogakker. Sinds vijf jaar hanteert de provincie een nieuwe manier van werken, waarbij het `wat' centraal staat en niet het `hoe'. Dat hoe is aan de professionals. Vanuit het programma mens en middelen is budget beschikbaar voor programma's, projecten en taken die uitgevoerd moeten worden. Vervolgens wordt er gekeken hoe en door wie ze uitgevoerd gaan worden: zelf, flexibele schil, uitbesteden. Dit heeft gezorgd voor een cultuuromslag in de relatie met Provinciale Staten , in werken en denken van management, organisatie en personeel. Bovendien is de interne mobiliteit flink op gang gekomen. Sinds twee jaar kent Gelderland geen vacatures meer, maar resultaatopdrachten die worden aangeboden op een soort marktplaats. Een derde van de medewerkers heeft hier al eens op gereageerd. Een hoge mate van interne mobiliteit.

Betekent het dat alle provincies straks allemaal volgens de `Gelderse aanpak' gaan werken? Van Craaikamp: "Nee, zeker niet, maar het kan wel een inspiratiebron zijn. Bevorderen van de interne mobiliteit, regie op de eigen loopbaan, goede balans tussen werk en prive: het zijn mooie woorden, maar hoe geef je daar in de praktijk vorm aan? Dat is de grote uitdaging. Uiteindelijk zullen provincies daar elk een eigen vorm aan geven, binnen de uitgangspunten van de nieuwe werkgeversvisie. We kunnen daarin wel van elkaar leren."

Procedure

De afgelopen maanden is samen met de hoofden P&O en HR-medewerkers van alle provincies gewerkt aan een concept-werkgeversvisie. Dit concept wordt nu met alle gedeputeerden P&O, provinciesecretarissen en hoofden P&O besproken. Na het rondje langs de provincies wordt de definitieve nieuwe werkgeversvisie medio 2016 voorgelegd aan het IPO-bestuur. De werkgeversvisie vormt de komende jaren onder andere de basis voor de cao agenda.