Branche RIE opnieuw erkend voor periode van drie jaar

De risico-inventarisatie en -evaluatie voor de zeescheepvaart (Branche RIE) is per 4 februari 2016 opnieuw voor een periode van drie jaar door de overheid erkend. De Branche RIE is gelijk geactualiseerd aan de nieuwe wet- en regelgeving.

Risico-inventarisatie

Op Nederlandse schepen is het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie en het bijbehorend plan van aanpak verplicht op grond van de Arbeidsomstandighedenwet. De KVNR heeft in 2012 in samenwerking met de Stichting Scheepvaart en vakbond Nautilus International een Branche risico-inventarisatie en -evaluatie (Branche RIE) voor de Zeescheepvaart ontwikkeld. De Branche RIE is bedoeld voor general cargo schepen en daarmee geschikt voor de meest voorkomende scheepstypen.

Erkend

De Branche RIE is erkend door de overheid en heeft daarmee de kwalificatie van "Erkende Branche RIE" verkregen. Door deze erkenning hoeft een reder, indien hij de Branche RIE gebruikt en op het betreffende schip maximaal 25 personen werkzaam zijn, de opgestelde RIE niet meer te laten toetsen door een gecertificeerde arbo-kerndeskundige. Hierdoor kan sneller een RIE tot stand komen en worden bovendien kosten bespaard.

Voor leden van de KVNR is de Branche RIE beschikbaar op het ledengedeelte van de website.