Bronx, Bijlmer, banlieues: alledaagse hoop en werkelijkheid in achterstandswijken

Een programma van jongerenredactie SPUI25 in Spe

08 feb 2016 20.00 - 21.30

Lezing

De politiek en media lijken het erover eens te zijn: achterbuurten zijn broedplaatsen van ellende. Maar politiek drijft op angst en nieuws gaat over dat wat afwijkt van het alledaagse. Wat speelt er zich echt af in de achterstandswijken? Hoe is het dagelijks leven in deze zogenaamde 'broeiplekken'? En op welke manier verschilt Amsterdam van bijvoorbeeld New York of Parijs? Jongerenredactie SPUI25 in Spe kijkt vanuit cross-nationaal perspectief en vraagt zich af: wat zijn de sociale structuren die roemruchte achterstandswijken binnen en buiten onze landsgrenzen met elkaar verbinden?

In dit programma bekijken we het alledaagse leven in achterstandswijken door de ogen van verschillende ervaringsdeskundigen met wetenschappelijke of kunstzinnige expertise. Van de banlieues naar de Bronx en de Bijlmer, verschillende achterstandswijken van grote internationale steden worden gedetailleerd uiteengezet en met elkaar vergeleken. Aan wat voor invloeden worden jongeren in deze buurten blootgesteld? Welke problemen komen zij tegen en hoe zien hun dromen eruit?

De sprekers zijn allemaal een tijd in het dagelijks leven van achtergestelde buurten geinfiltreerd. Door er zelf te wonen en `gewoon' met jongeren te praten kijken zij inmiddels `door de ogen van'. Op deze avond geven de sprekers mini-colleges over hun ervaringen en vertellen ze over de alledaagse hoop en werkelijkheid die zij tegenkwamen in hun wijken. Ook zal er ruimschoots tijd worden genomen voor vragen uit het publiek.

Over de sprekers

Corina Duijndam (1983) is sociologe, docent, onderzoeker en essayiste. In Amsterdam Nieuw-West begeleidt zij jongeren bij het maken van buurtkrant Burcultur. In februari verschijnt bij Uitgeverij Querido haar boek De gekleurde werkelijkheid. Daarin beschrijft zij haar ervaringen met jongeren in buitenwijken van Parijs en Amsterdam. Ze beschrijft hoe Adama, een knappe jongeman, het ondanks de vooroordelen over jongeren uit de Franse buitenwijken probeert te maken: als fotomodel en als assistent op een middelbare school. Ook vertelt ze over Amal, die laat zien hoe het is om als jonge moslima met Marokkaanse roots in Nederland te wonen. Tevens doet Duijndam voor de VU onderzoek naar de interactie tussen radicaal islamitische bewegingen en anti-islam bewegingen. In 2015 vonden de aanslagen op Charlie Hebdo en o.a. het Bataclan theater plaats, die de inwoners van Frankrijk en heel Europa in ontsteltenis achterlieten. Wat betekent dit voor de jongeren?

Bowen Paulle (1970) is socioloog aan de UvA. Tijdens zijn tijd als docent op middelbare scholen in de Bronx in New York en in de Bijlmer in Amsterdam, deed hij etnografisch onderzoek naar straatcultuur. Naar aanleiding daarvan schreef hij het boek Toxic Schools (2013, University of Chicago Press). Paulle vindt opvallende gelijkenissen tussen de twee werelden. De moeilijkheid schuilt volgens hem niet in cultuur, religie of huidskleur. Het begint bij buurten die worden gedomineerd door intimidatie, angst en schaamte. Momenteel onderzoekt Paulle samen met diverse (buurt)organisaties initiatieven om gunstiger op te groeien in Nederlandse achterstandswijken. Een van de oplossingen heeft te maken met een specifieke vorm van `high dosage math tutoring`. In de VS wordt dit als een potentiele `game changer` gezien.

Vera Duivenvoorden (1988) deed de master Islam in de moderne wereld aan de Universiteit van Amsterdam en is fotograaf. Zij fotografeerde onder meer voor Folia en Human Rights Watch. In het kader van VoorUit woonde en werkte zij tijdens haar studie in Amsterdam West, waar zij verschillende initiatieven voor de plaatselijke jeugd startte. Op dit moment woont zij in creatieve broedplaats WOW Amsterdam. Haar meest recente project is KIJK! waarbij zij jonge kinderen uit Amsterdam opleidt tot mini-reporter die hun dagelijks leven fotograferen. Deze foto`s presenteert zij op 8 februari.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door Spui25