Afwijzing aanwijzingsaanvragen lokale omroep gemeenten Cuijk en Grave

Het Commissariaat heeft besloten de aanwijzingsaanvraag van Stichting Tot Instandhouding van Locale Omroepen als lokale publieke media-instelling voor de gemeenten Cuijk en Grave en de aanwijzingsaanvraag van Stichting Lokaal Cuijk en Grave voor de gemeenten Cuijk en Grave af te wijzen.

Ingevolge het bepaalde in artikel 2.63, tweede lid, van de Mediawet 2008 kan per gemeente slechts een lokale publieke media-instelling worden aangewezen. In gevallen dat er sprake is van meerdere aanwijzingsaanvragen waarvan de gemeenteraad heeft vastgesteld dat voldaan is aan de eisen opgenomen in artikel 2.61, tweede lid, van de Mediawet 2008, bevorderen burgemeester en wethouders ingevolge het bepaalde in artikel 2.63, eerste lid, van de Mediawet 2008, voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is, het samengaan van deze instellingen.

Nu de gemeenteraad van Cuijk heeft vastgesteld dat beide instellingen niet voldoen aan de eisen zoals opgenomen in artikel 2.61, tweede lid van de Mediawet 2008, speelt het bevorderen van het samengaan van deze instellingen door burgemeester en wethouders derhalve geen rol meer.

Het Commissariaat stelt vast dat, nu niet is voldaan aan het vereiste van het uitbrengen van een gezamenlijk advies, beide aanvragen op grond van de Beleidsregels lokaal publiek media-aanbod voor twee of meer gemeenten 2012, in zijn geheel dienen te worden afgewezen.