Tweede Kamer neemt moties van 50PLUS-fractie aan

De Tweede Kamer heeft dinsdag 9 februari twee moties van 50PLUS aangenomen. Dit naar aanleiding van het eerdere Kamerdebat over de schuldenproblemenatiek onder Nederlanders.

In een van de moties wordt de regering gevraagd te bevorderen dat voorkoming en bestrijding van armoede onder 55- tot 65-jarigen, niet-westerse allochtonen, eenoudergezinnen en kinderen speerpunt worden in het gemeentelijk armoede- en schuldenbeleid. Met als overweging hierbij dat een hoger armoederisico voor bevolkingsgroepen kan leiden tot meer sociale problemen en minder participatie in de samenleving.

In de andere motie wordt de regering verzocht na te gaan of het al of niet kwijtschelden van schulden en overname van schulden door de overheid tegen lage rente, kunnen bijdragen aan het terugdringen van de hoge maatschappelijke kosten van schuldsanering en aan het handelingsperspectief van mensen met problematische schulden.

De speerpunten en prioriteiten die de Tweede Kamerfractie van 50PLUS hanteert, blijken overeen te komen met wat Nederlanders het belangrijkste vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Trendbox. Wat Nederlanders bovenaan de politieke agenda willen zijn de betaalbaarheid van de zorg, het pensioen en AOW. Op de vierde en vijfde plaats staan asiel- en vluchtelingenbeleid en internationale vrede en veiligheid, heeft het ondrzoek aangetoond.