Benoeming bij omroep speelt nu ook in Tweede Kamer

50PLUS-senator Jan Nagel was enkele weken geleden de eerste die vraagtekens stelde bij de benoeming van VVD-kopstukken op belangrijke posities bij de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep. Nu hebben zes fracties in de Tweede Kamer staatssecretaris Dekker om ingrijpen gevraagd.

De fracties van 50PLUS, CDA, D66, SP, de Partij voor de Dieren en K/Oe richten zich in het bijzonder op de benoeming van VVD'er Bruno Bruins als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. De fracties vragen de staatssecretaris of hij bereid is de benoeming terug te draaien.

De aanleiding tot dit dringende verzoek is het recente debat in de Eerste Kamer over de wijziging van d Mediawet. Daarin speelde 50PLUS-senator Nagel een voortrekkersrol. Het resultaat is dat nu een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer vragen stelt bij de benoeming van VVD'er Bruno Bruins tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO.

50PLUS, CDA, D66, SP, de Partij voor de Dieren en K/Oe willen van staatssecretaris Dekker (ook VVD) onder meer weten of de benoeming van zijn partijgenoot wel rechtsgeldig is. "Is de staatssecretaris bereid deze benoeming ongedaan te maken en een nieuwe procedure te starten?" vragen de oppositiepartijen aan Dekker. "En is er geen sprake van een ongewenste schijn van vriendjespolitiek?"

Bruins is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, de uitkeringsinstantie van onder meer de Ziektewet en de WW. Daarom is de benoeming van Bruins volgens de Eerste Kamerfracties van PvdA, CDA, 50PLUS, SP, ChristenUnie en D66 niet rechtsgeldig.

In de Mediawet staat dat het lidmaatschap van de Raad van Toezicht van de NPO niet kan samengaan met een dienstbetrekking bij een instelling die onder de verantwoordelijkheid van een minister valt. De partijen vinden dat het UWV onder de verantwoordelijkheid van de minister van Sociale Zaken valt. Dekker spreekt dat tegen.

De Eerste Kamer heeft de behandeling van de Mediawet opgeschort tot 1 maart. Voor die tijd moeten de vragen van de Tweede Kamer schriftelijk zijn beantwoord.