Groeiend aantal valse e-mails in omloop


dinsdag, 09 februari 2016

Groeiend aantal valse e-mails in omloop Phishing, het `hengelen' naar informatie via de e-mail of per sms, is de snelst groeiende tak van digitale criminaliteit. Zo meldde de Fraudehelpdesk dat het aantal meldingen over valse e-mails extreem veel is. Criminelen worden steeds geraffineerder en
vragen naar persoonlijke gegevens via ogenschijnlijke zeer betrouwbare afzenders. Zij geven zich uit als een bekende supermarkt, de bank, de gemeente waar u woont.

Urgentie
Er zit dikwijls een zeer urgente reden verwerkt in het bericht of een aantrekkelijke aanbieding. De vraag aan u is om vervolgens snel te reageren. De criminelen lokken u naar een valse website dat een perfecte kopie is van de echte website. U wordt vervolgens verzocht uw inlognaam en
wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgen de fraudeurs de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Voorkom internetcriminaliteit en zorg voor digitale veiligheid
U kunt zelf een aantal maatregelen in acht nemen om*te voorkomen dat u slachtoffer wordt van phishing:

- Een bank of overheidsinstantie zal NOOIT om uw pincode of inlogcodes vragen via een e-mail; geef deze dus nooit af!
- Een veilige betaalomgeving herkent u aan de volgende aspecten:
o Kijk naar het webadres. Als het met https:// begint, dan kan dit duiden op een veilige omgeving. http:// dus niet!
o Loopt er een groene balk mee in de adresbalk? Wacht tot deze helemaal is 'volgelopen', want daarmee start er een beveiligingsprogramma van de bank of andere instantie. Type zonder de groene balk geen gegevens in!
o De adresbalk moet een slotje bevatten, waarop u kunt klikken.
- Zorg dat de beveiliging op uw computer actueel is
- Zorg ervoor dat de automatische update aanstaat. Hiermee kunnen eventuele lekken, waar cybercriminelen dankbaar gebruik van maken, gedicht worden.
- Verander regelmatig uw wachtwoorden, bedenk sterke wachtwoorden en bescherm deze goed! Wachtwoorden zijn de sleutels voor criminelen om uw identiteit aan te nemen zodat zij met een creditcard op uw naam gaan winkelen!
- Wees zelf altijd kritisch op e-mails.

Op de website www.waarschuwingsdienst.nl van de overheid vindt u meer achtergrondinformatie over phishing en tips om uw computer te beveiligen.

Achtergrondinformatie en tips over veilig bankieren vindt u op de website www.veiligbankieren.nl.

Tweeten