Veel gestelde vragen over statushouders in het Spalier


Inleiding
Het college heeft besloten aan de raad voor te stellen tijdelijk versneld huisvesting aan te bieden aan vluchtelingen met een vergunning (`statushouders'). Zandvoort ontlast daarmee de volle asielzoekerscentra, waarin op dit moment te veel mensen zitten die al een verblijfsvergunning hebben.

De locatie hiervoor is het Spalier aan de Kostverlorenstraat. Het betreft twee paviljoens. Per paviljoen worden maximaal 20 opvangplekken toegestaan gedurende maximaal 2 jaar. Het besluit is genomen na een haalbaarheidsonderzoek.

Door het geclusterd en versneld huisvesten op deze locatie kan de gemeente voldoen aan de (verplichte) taakstelling voor 2016 en 2017. Extra druk op bestaande wachtlijsten voor sociale huurwoningen wordt hierdoor zoveel mogelijk voorkomen.

Op 21 december 2015 en op 1 en 2 februari 2016 zijn er informatiebijeenkomsten geweest. De Q&A factsheet van 21 december 2015 is geactualiseerd en aangevuld met de vragen uit de bijeenkomsten van 1 en 2 februari 2016.

Mensen met een verblijfsvergunning hebben recht om in Nederland te blijven. In november 2015 verblijven er landelijk bijna 45.000 asielzoekers in de opvang, waaronder ongeveer 16.000 statushouders. Deze
Waarom komen er mensen met een verblijfsvergunning naar Zandvoort? statushouders zijn in afwachting van een woning in een gemeente in Nederland. Elke gemeente is verplicht jaarlijks een aantal mensen met een verblijfsvergunning woonruimte aan te bieden. Ook Zandvoort. Dat gebeurt
dit jaar ook. Door tijdelijk versneld statushouders op te nemen komt er ruimte beschikbaar in de asielzoekerscentra voor de nieuwe stroom vluchtelingen, die onlangs in Nederland is aangekomen.
Waarom bemoeit de gemeente zich hiermee? Volgens de huisvestingswet is de gemeente verplicht statushouders te huisvesten.
Hoe hoog is de taakstelling van de gemeente om statushouders te huisvesten? De gemeente heeft voor 2016 een taakstelling om 43 statushouders definitief te huisvesten. Voor 2017 is eenzelfde aantal verwachten.
Wat is een statushouder? Een statushouder is een asielzoeker die van de regering een verblijfsvergunning heeft gekregen. De betreffende persoon mag in Nederland wonen.
Waar komen ze vandaan? Dat weten we nog niet. Het gaat in ieder geval om mensen die erkend zijn als vluchteling (statushouder) en in Nederland een nieuw bestaan gaan opbouwen.
Wanneer komen deze mensen? Dat weten we nog niet zeker, maar we gaan er van uit dat ze in principe in maart 2016 worden gehuisvest.
De tijdelijke en versnelde huisvesting is niet verplicht. Het college heeft in regionaal verband besloten om ook na te gaan of zij een bijdrage kan leveren aan de vluchtelingenproblematiek. Zandvoort heeft geen
Waarom gaat het college versneld huisvesten, want het hoeft toch niet? ruimte voor een grootschalige AZC of noodopvang. Wel heeft Zandvoort bijgedragen met crisisnoodopvang (Korver sporthal) en nu met tijdelijke, versnelde opname van statushouders. Zandvoort wil zo de AZC's waar nu
veel statushouders zitten ruimte bieden en helpen voorkomen dat er nog steeds crisisnoodopvang in sporthallen nodig blijft.
Waaruit bestaat de inzet van de gemeente? De bijdrage van Zandvoort bestaat uit het versneld en geclusterd uitvoeren van de reguliere taakstelling voor 2016 en 2017. Voor 2016 gaat het om 43 statushouders en voor 2017 gaat het naar verwachting om een
zelfde aantal. Er komen in het Spalier nooit meer dan 40 opvangplekken en dus ook nooit meer dan 40 bewoners tegelijkertijd.
In hoeverre heeft de gemeente invloed op de samenstelling? Het COA is verantwoordelijk voor de koppeling van statushouders aan gemeenten. Door de proactieve inzet van de gemeente streeft ernaar met COA afspraken te maken over maatwerk voor Zandvoort qua samenstelling. Het
college zet in op de huisvesting van gezinnen. COA kan geen garantie geven.
Ja, de versnelde opvang is tijdelijk tot maximaal twee jaar. In de huurovereenkomst met de Stichting Kenter Jeugdhulp wordt een overeenkomst aangegaan voor maximaal twee jaar zonder het recht van verlenging .
Hoe lang blijven ze? Is het wel tijdelijk?
Dat betekent dat de wanneer tijdelijke huisvesting van statushouders bijvoorbeeld start in maart 2016 deze uiterlijk in maart 2018 wordt beeindigd.
Hoe komt een gemeente aan informatie over de vergunninghouders? Het COA stelt een informatieprofiel op over de vergunninghouders. Hierin worden gegevens opgenomen die voor de gemeente relevant zijn, zoals gezinsgrootte en -samenstelling, herkomstland, taal, opleiding,
werkervaring en eventuele zichtbare lichamelijke beperkingen. Op basis van dit informatieprofiel zoekt de gemeente geschikte woonruimte.
Gaat de groepssamenstelling tussentijds wisselen? Dat is zeker niet uitgesloten. De statushouders die tijdelijk zijn gehuisvest moeten binnen 24 maanden een definitieve woning toegewezen krijgen. Dat geeft mogelijkheden om de vrijkomende ruimte in te vullen met
nieuwe statushouders, maar er wonen er nooit meer dan 40 statushouders tegelijk.
Waar gaan de statushouders heen na het Spalier ? Het is de bedoeling dat statushouders vanuit het Spalier geleidelijk doorstromen naar sociale huurwoningen in Zandvoort.
Wat betekent dit voor de omgeving? Gezien de onzekerheden die vanuit de buurt zijn geuit wordt een beheerder (die 24/7 telefonisch bereikbaar is) ingezet en een sociaal programma opgezet.
De gemeente zal de situatie ter plaatse nauwlettend monitoren en dat in het begin intensief doen. Er komen spelregels voor de statushouders voor het gebruik in relatie tot de omgeving. Deze spelregels worden op
Wat doet de gemeente om overlast tegen te gaan? basis van de monitoring bijgesteld. Vanaf de eerste dag wordt direct contact geinitieerd tussen de beheerder, vrijwilligers en omwonenden om overlast te voorkomen. Bij overlast gaat de gemeente actief in overleg om
tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Locatie
Waarom is gekozen voor het Spalier? In regionaal verband zijn diverse locaties voor tijdelijke opvang geinventariseerd. In Zandvoort is de locatie van Kenter Jeugdhulp (het Spalier) aan de Kostverlorenstraat genoemd. Deze locatie is het meest
geschikt, omdat het grotendeels leeg staat en gezien de omvang. Een haalbaarheidsstudie naar de technische, planologische en financiele uitvoerbaarheid toont aan dat twee paviljoens daadwerkelijk in te zetten zijn
Zijn er geen andere geschikte locaties? voor het doel: de tijdelijke huisvesting van statushouders. Beperkte bouwkundige aanpassingen zijn nodig om een paviljoen technisch geschikt te maken.
Waarom wordt het Corodex gebouw niet ingezet voor tijdelijke huisvesting? Deze locatie is voor de kortere termijn niet geschikt. Mogelijk dat daar wel over enige tijd ontwikkelingen kunnen plaatsvinden, maar de eigenaar houdt dit tot dusverre nog af.
Dat is wel het uitgangspunt. De raad beslist op 23 februari a.s. definitief over de inzet van de locatie van het Spalier mede op basis
Is het al zeker dat het Spalier gebruikt gaat worden?
van de haalbaarheidsstudie.
Hoeveel mensen kunnen in het Spalier? Er zijn 2 paviljoens beschikbaar met maximaal 40 opvangplekken waar nooit meer dan 40 bewoners tegelijkertijd wonen.
Hoeveel statushouders wil de gemeente huisvesten in het Spalier? Het totaal aantal dat Zandvoort volgens haar reguliere taakstelling voor 2016 en 2017 moet huisvesten. Voor 2016 is dat 43 en voor 2017 is eenzelfde aantal te verwachten.
Waar komt de entree naar de 2 paviljoens, aan de Kostverlorenstraat of over het Nog onderzocht moet worden waar de entree komt. Het is waarschijnlijk geen probleem om de toegang vanaf de Kostverlorenstraat te maken. De uitwerking gebeurt in overleg met de direct omwonenden.
parkeerterrein?
Is er dag en nacht een contactpersoon aanspreekbaar? Er wordt van uitgegaan dat er een beheerder bij het Spalier wordt aangesteld die 24/7 telefonisch bereikbaar is. De exacte uitwerking hiervan vindt nog plaats.
Het Spalier heeft afgelopen jaren een maatschappelijke functie gehad. Dat wordt nu (tijdelijk) verlengd. Het is redelijkerwijs niet te verwachten dat deze tijdelijke voortzetting van zo'n maatschappelijke functie
invloed heeft op de waarde van de omliggende gebouwen.

Gaat de waarde van mijn huis dalen als de statushouders in het Spalier komen? Een planschaderisicoanalyse, uitgevoerd door een onafhankelijk juridisch adviesbureau, toont aan dat er geen aanleiding is voor planschadevergoeding.

De NVM, overkoepelende organisatie van makelaars in Nederland, heeft onderzocht of de komst van een AZC invloed heeft op de waarde van omliggende koopwoningen. Dit artikel kan worden teruggevonden via NU.nl

http://www.nu.nl/binnenland/4165865/komst-azc-heeft-weinig-invloed-woningmarkt.html
Hoe zit het met de planschade als ik mijn huis niet kan verkopen? De gemeente heeft een onafhankelijk juridisch bureau een planschaderisicoanalyse laten uitvoeren. Hieruit blijkt dat er in dit geval geen aanleiding is voor planschadevergoeding.
Reacties/ inspraak/ vragen
Wordt er ook nog een extra bijeenkomst georganiseerd voor omwonenden die 21 Twee aanwonende bewoners hebben zich aangemeld. Deze bewoners zijn op 13 januari jl. tijdens een huisbezoek bijgepraat.
december niet in de gelegenheid waren aanwezig te zijn?
De gemeente beseft dat er aandacht nodig is om de opvang van statushouders zorgvuldig te laten plaatsvinden. De gemeente vindt het van belang om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het opvangprobleem. Door
Hoe reageert de gemeente op de geluiden vanuit de bevolking? mensen met een verblijfsvergunning die in afwachting zijn van definitieve huisvesting hier tijdelijk te huisvesten probeert de gemeente deze bijdrage te leveren en tegelijk het effect op de buurt gering te houden.
Op 21 december 2015 en op 1 en 2 februari 2016 zijn informatiebijeenkomsten gehouden. De gemeente heeft op deze bijeenkomsten informatie gedeeld en informatie bij de bewoners opgehaald. Reacties en vragen van
omwonenden worden betrokken bij de voorbereidingen voor een raadsbesluit.
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders; definitief en tijdelijk. Bij de uitwerking daarvan is het nadrukkelijk de bedoeling om omwonenden te betrekken. Het college hecht er aan om in
Wat gebeurt er met de reacties van omwonenden/ inwoners? een vroeg stadium omwonenden te vertellen wat haar voornemens zijn en informatie bij hen op te halen.

Reacties en vragen van omwonenden kunnen door het college betrokken worden en vervolgens door de Raad bij haar besluitvorming.
Op de website http://www.zandvoort.nl/ kunt u altijd terecht voor de meest actuele informatie. U kunt ons ook per mail bereiken via info@zandvoort.nl

Waar kan ik met mijn vragen terecht? Voor algemene vragen over soorten opvang, eisen aan een locatie, huisvesting, duur van opvang en procedures kijk ook op www.coa.nl/nl/contact/veelgestelde-vragen.
Algemene feiten en cijfers leest u op www.coa.nl/nl/over-coa/feiten-en-cijfers.
Vragen en antwoorden over opvang van asielzoekers in Nederland: http://www.rijksoverheid.nl/.
Wat kan ik doen om vluchtelingen te helpen? Wilt u iets doen voor vluchtelingen die in Nederland aankomen? Kijk dan op http://www.vluchtelingenwerk.nl/
Wat kan de gemeente doen om eventuele verveling onder de statushouders te Het is van belang dat zij zo snel mogelijk op zoek gaan naar werk en/of opleiding om de integratie zo goed mogelijk te starten en te kunnen integreren in de samenleving. Werk en /of opleiding worden gezien als
bestrijden? Worden ze betrokken bij vrijwilligerswerk? Mogen ze taallessen mogelijkheden tot integreren. Er worden diverse mogelijkheden aangeboden zoals de verplichte inburgeringscursussen en taallessen. Daarnaast organiseren maatschappelijke organisaties activiteiten. Ondersteunend en
volgen? aanvullend daarop wordt er een sociaal programma voorbereid om integratie van de nieuwe inwoners en het sociale functioneren in de nieuwe woonsituatie in goede banen te leiden.
Besluitvorming
Wanneer is duidelijk of de statushouders in het Spalier worden gehuisvest? Na het besluit van de raad op 23 februari a.s.
Is er al een definitief besluit genomen door college/ raad? Het college heeft op 29 januari 2016 een besluit genomen. De raad beslist definitief op 23 februari a.s.
Gaan statushouders voor op eigen inwoners? Aan statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) wordt nu nog wel een urgentieverklaring gegeven waarmee statushouders voorrang hebben bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Een wetsvoorstel is in
voorbereiding om die urgentie te laten vervallen,
Bestemmingsplan
Ter hoogte van het Spalier is het bestemmingsplan "Kostverlorenstraat e.o." (vastgesteld door de gemeenteraad op 23 juni 2015) van kracht. Volgens het bestemmingsplan geldt de bestemming `Maatschappelijk' op het
Wat zegt het bestemmingsplan over deze locatie? Spalier. Het voorgenomen gebruik is hoofdzakelijk wonen met een begeleidingscomponent en daarmee is er sprake van strijdigheid met het vigerende bestemmingsplan. De gemeente vraagt daarom een vergunning aan voor de
tijdelijke afwijking. Het college van burgemeester en wethouders is het bevoegd gezag om de vergunning te verlenen.

5