Start van het Young Leaders Programme 2016


Datum: 09 februari 2016

Young Leaders Programme 2016

Jongeren tussen 21 en 26 jaar uit de hele wereld zijn opgeroepen om deel te nemen aan de debatten over de toekomst van de internationale ontwikkelingssamenwerking, die plaatsvinden in het kader van de volgende editie van de Europese Ontwikkelingsdagen (EOD). Dit Europese forum, dat gesteund
wordt door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, vindt in Brussel plaats op 15 en 16 juni aanstaande.

Wereldwijde oproep aan jonge leaders

Volgens Neven Mimica, Europees commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling, is een centrale rol weggelegd voor jongeren bij de globale inspanningen inzake internationale ontwikkeling. Het gaat om hun toekomst en om de wereld waarin zij zullen leven. Met dit initiatief wil de
Europese Commissie de belangrijke bijdrage van jongeren naar waarde schatten en de jeugd betrekken bij de uitwerking van het toekomstige ontwikkelingsbeleid.

De Europese Commissie roept wereldwijd jonge leaders op om het woord te voeren op de Europese OntwikkelingsdagenExterne link die in Brussel op 15 en 16 juni 2016 plaatsvinden.

Jongeren aan het woord laten over ontwikkelingssamenwerking

De Europese Commissie zal 16 jongerenvertegenwoordigers kiezen op basis van hun competenties, ervaring en engagement op het gebied van ontwikkeling. Ze worden uitgenodigd voor panelgesprekken op hoog niveau over thema's die verband houden met hun expertise. Daar krijgen ze de kans hun
ervaringen en ideeen te delen met de sleutelactoren van ontwikkeling, beleidsmakers en andere deelnemers.

Duurzame ontwikkelingsdoelen in de praktijk

Het forum van dit jaar met de titel Sustainable Development Goals in Action: Our World, Our Dignity, Our Future gaat over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) die centraal staan op de VN-agenda 2030 over duurzame ontwikkeling.

Om de SDG te verwezenlijken, moet de internationale gemeenschap de jongeren inschakelen als onmisbare actoren die mee vorm geven aan een duurzame toekomst. De 10e editie van de EOD 2016 is een van de eerste internationale conferenties in de aanloop naar de verwezenlijking van de ambitieuze
agenda 2030. Het EOD-forum 2016 focust op de "5 P's" die ook in de preambule van de agenda 2030 vermeld zijn: population, planet, prosperity, peace and partnership.

Hoe deel te nemen?

Kandidaatstellingen voor het Young Leaders Programme kunnen online worden ingediend van 1 februari tot 18 maart via: www.eudevdays.eu/young-leadersExterne link.

Wie zich kandidaat stelt kan een videofilm van 2 minuten inzenden om toe te lichten waarom hij/zij zou moeten worden gekozen als spreker voor de thema's die op de EOD 2016 aan bod komen.