Huisvesting mantelzorg in Noordenveld


Nieuwsbericht Huisvesting mantelzorg in Noordenveld

Gepubliceerd op: 09 februari 2016

Verlenen mantelzorg

Verleent of ontvangt u mantelzorg dan kan onder bepaalde voorwaarden zonder omgevingsvergunning een mantelzorgwoning op uw perceel, waarop een huis staat, worden opgericht.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een woning op een perceel waarop het huis staat van iemand die zorg nodig heeft of zorg verleent. De mantelzorgwoning is bedoeld voor de zorgverlener (bijvoorbeeld familielid of vriend). Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning
woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis. U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen. Ook kunt u een aanbouw aan uw huis laten bouwen. Een derde mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning.

Vergunning

In veel gevallen kan een mantelzorgwoning zonder omgevingsvergunning gerealiseerd worden. Nu kan het voorkomen dat u uw mantelzorgwoning niet omgevingsvergunningvrij kunt oprichten. Om een mantelzorgwoning op uw perceel toch mogelijk te maken verleent het college van burgemeester en wethouders
onder voorwaarden medewerking aan een eenvoudige procedure om de mantelzorgwoning te realiseren.

Inschrijving en controle

Als u gaat wonen in een mantelzorgwoning dan bent u verplicht om dat bij de inschrijving bij de gemeente te melden. De mantelzorgwoning krijgt dan het huisnummer van de woning met de toevoeging 'M'. Ieder jaar zal controle plaatsvinden of de mantelzorgwoning nog voor het doel gebruikt wordt
waarvoor het is opgericht.

Beeindigen mantelzorgrelatie

Als de mantelzorgrelatie wordt beeindigd dan moet de mantelzorgverlener dat binnen vier weken bij het college schriftelijk melden.

Verwijderen mantelzorgwoning

Het (vergunde) (bestaande) (tijdelijke) bouwwerk dat dienst deed als mantelzorgwoning moet binnen 12 weken na het beeindigen van de mantelzorgrelatie overeenkomstig de bepalingen van het bestemmingsplan weer in gebruik worden genomen of zijn verwijderd. Verwijdering geldt voor specifieke
voorzieningen, zoals een keuken of badkamer, die het wonen in de mantelzorgwoning mogelijk maakten. Op verzoek kunnen burgemeester en wethouders beslissen dat de mantelzorgwoning door de achterblijvende partner zonder mantelzorgbehoefte voor de duur van maximaal een jaar mag worden voortgezet.

Kosten

De kosten voor het aanvragen van een omgevingsvergunning en het realiseren van een mantelzorgwoning komen voor uw eigen rekening.

Nadere toelichting?

Meer informatie: Informatie over de voorwaarden voor de omgevingsvergunning en de beleidsregels

Heeft u verder nog vragen dan kunt u contact opnemen via e-mail postbus@gemeentenoordenveld.nl of telefonisch via 14 050.