Weblog: MS Gieten


Eric van Oosterhout

Zelden ben ik zo in het openbaar gecorrigeerd en al helemaal niet in ons gemeentehuis. We staan met een niet al te groot gezelschap in het kleine halletje voor de raadszaal. Ik doe de aftrap voor de opening van een kleine expositie.

Het betreft een tentoonstelling over een boot, die `Gieten' heet. Dat zeg ik dan ook. Fout. Net als ik `boot' zeg, krijg ik meteen een reprimande: "schip!" Ai. Ik wist het niet. `Boot' is blijkbaar iets anders dan `schip'. Voor een landrot bestaat er geen verschil, ook niet als die
afgestudeerd Neerlandicus is. Maar voor zeelui is dat verschil blijkbaar wel aanwezig. Ik ken wel een beroemde film over een onderzeeer, Das Boot, maar dat telt blijkbaar niet.

Het doet aan het feestje verder niets af. Initiatiefnemer Jan Postmus straalt van oor tot oor en vertelt in geuren en kleuren over zijn boot, eh schip. Het is een mijnenveger. Vervolgens introduceert hij een voormalig marine-luitenant die er ook nog het nodige over weet te vertellen. De
mooiste verhalen komen van een ex-bemanningslid, die onder andere vertelt dat bij een `veegactie' alle bemanningsleden vanuit het ruim aan dek moesten komen. Dat was in het kader van de veiligheid, maar ik durf niet te vragen waarom dat op open zee zoveel veiliger is.

Daarna openen we de tentoonstelling met het weghalen van de Nederlandse vlag van de overgebleven reddingsboei. We zijn nog op zoek naar een aantal andere relikwieen, waaronder de scheepsbel.

Een groot compliment aan Jan Postmus, die voor de Historische Vereniging weer een mooi hoofdstuk heeft geschreven voor de geschiedenis van Gieten.

reddingsboei

reddingsboei

* RTV Drenthe: Reddingsboei van mijnenveger Gieten gaat als relikwie naar gemeente

Wilt u reageren op mijn weblog? Mail dan naar evoosterhout@aaenhunze.nl.