Vitale akkoorden


15-01-2016 Op 11 en 13 januari werd het project Vitale dorpen in Westwoud en Oosterblokker vervolgd door middel van twee alliantie-avonden. Alle inwoners die een aanbod hadden om het dorp vitaal te maken en te houden, waren uitgenodigd om dit aanbod te verzilveren.

Opbrengst tot nu toe

Er werden zes allianties in Westwoud gesloten en vijf in Oosterblokker. Een jury van drie inwoners per dorp zal de akkoorden beoordelen. Zij waren ook aanwezig tijdens de bewonersavond in hun dorp.

Wie kan iets voor het dorp betekenen?

Op de drukbezochte bewonersavonden van 14 oktober in Westwoud en 10 november in Oosterblokker, was input geleverd waarmee de dorpsteams aan de slag konden. Zij hebben uit alle input de meest belangrijke thema's opgesteld die een vervolg moesten krijgen. Die thema's of hulpvragen over de
vitaliteit van het dorp vormden de basis voor de vraag die aan de inwoners, de gemeente en andere partnerorganisaties werd gesteld: wie kan wat voor ons betekenen?

Om welke hulpvragen gaat het in Westwoud?

* Is er behoefte aan een digitaal platform voor het dorpsnieuws, evenementen en activiteiten in Westwoud?
* Welke verenigingen doen mee in het onderzoek of het oprichten van een omnisportvereniging haalbaar is?
* Wie willen er in 2018 in de eerste 10 betaalbare (starters)woningen gaan wonen?
* Hoe kunnen we de verbinding tussen de Binnenwijzend en Drechterlandse weg veiliger maken voor fietsers en wandelaars?
* Hoe kunnen wij nieuwe inwoners gastvrij verwelkomen in ons dorp en wegwijs maken?
* Welke organisaties willen in gesprek over een multifunctionele accommodatie (mfa) in het dorp?

Om welke hulpvragen gaat het in Oosterblokker?

* Wie helpt mee de top 5 verkeersonveilige situaties aan te pakken?
* Hoe maken we van het Drachterveld een aantrekkelijk recreatiegebied?
* Wie heeft er concrete wensen voor het breder gebruik (bijv splitsen) van een stolp of woning?
* Is er behoefte aan een buurtborrel en wie wil dit organiseren?
* Wie vult het programma op donderdag en vrijdag in CCP?
* Welke 5 jonge mensen in Oosterblokker hebben interesse in een starterswoning?
* Welke verenigingen willen in gesprek over een multifunctionele accommodatie met Westwoud?

Veel inwoners met aanbod tijdens tweede bijeenkomst

Op 11 januari verzamelden zo'n 90 inwoners uit Westwoud zich in De Schalm. Op 13 januari kwam zo'n 45 inwoners uit Oosterblokker samen in de Pancratiuskerk. Alle inwoners en ook diverse organisaties die iets voor het dorp konden betekenen waren uitgenodigd. Per tafel ging men in gesprek over
hoe de gestelde hulpvraag met hulp van de inwoners, de gemeente of een andere organisatie aangepakt kon worden. Inwoners die een aanbod hadden, konden dit aanbod verzilveren door een akkoord te sluiten.
Dorpshuis de Schalm

Westwoud 11 januari

Op 11 januari ontving het dorpsteam bestaande uit Koos Schipper, Thaam Wijnker, Atie Boekwijt, Jan van kampen en Patrick de Boer, de Westwouders in dorpshuis de Schalm. Elke inwoners kon bij een tafel plaatsnemen bij het thema waarvoor zij een aanbod hadden.
Op de vraag wie zich in wil zetten om met de plannen aan de slag te gaan werd massaal gehoor gegeven. Alle levensvatbare vragen die gesteld zijn, zijn voorzien van een alliantie-akkoord op deze avond.

Oosterblokker 13 januari

In Oosterblokker waren bijna 50 inwoners op de uitnodiging afgekomen om allianties te sluiten. Door griep was helaas het vierde dorpsteamlid, Gert Jan Dekker afwezig. Maar Jan Vlaar, Tom Valks en Jon van Diepen stonden hun mannetje bij de twee rondes die zij organiseerden om de thema's van
allianties te kunnen voorzien.

Jury toetst de voorstellen

Alle gesloten allianties worden de komende weken beoordeeld door een driekoppige jury (per dorp drie inwoners) die hierover een rapport uitbrengt. Zij zullen de uitvoerbaarheid en kracht van de allianties beoordelen voordat de volgende stap wordt gezet richting het opstellen van het dorpsplan.
15-01-2016
Thema Nieuws, Drechternieuws, Vitale dorpen