Commissie m.e.r.: thema's en milieueffecten N207 Zuid zijn voldoende..


De provincie Zuid-Holland heeft voor haar milieueffectrapport (MER) voor de planstudie N207 Zuid alle relevante thema's en milieueffecten voldoende onderzocht. Dat is de mening van de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.). Wel adviseert de commissie om de effecten per
deelgebied te presenteren, en niet in gemiddelden zoals op dit moment in het rapport staat. Het advies van de Commissie m.e.r. nemen provincie en gemeenten mee, samen met de ingediende zienswijzen van belanghebbenden, bij het definitieve besluit over het voorkeursalternatief N207 Zuid.

In de Planstudie N207 Zuid zijn mogelijkheden onderzocht om de verkeersdrukte in Boskoop, Waddinxveen en Hazerswoude-Dorp op te lossen en de leefbaarheid te verbeteren. Als onderdeel van de planstudie zijn een milieueffectrapportage (MER) en een Verkenning Maatschappelijke Effecten opgesteld.
Hierin zijn diverse trajecten en combinaties van trajecten onderzocht op aspecten zoals milieu, natuur, verkeer, nut en noodzaak, landschap en kosten. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken hebben het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland en de colleges van Alphen aan den
Rijn en Waddinxveen in november 2015 gekozen voor de Verlengde Bentwoudlaan als concept-voorkeursalternatief. Dit is een eerste maatregel voor een meer robuuste infrastructuur in de regio. Daarnaast is afgesproken onderzoek te doen naar regiobrede maatregelen voor de langere termijn.

Vervolgstappen

Van 19 november tot en met 30 december 2015 hebben de milieueffectrapportage en het besluit N207 Zuid ter inzage gelegen. Bewoners en belanghebbenden konden hun zienswijze geven over het concept-voorkeursalternatief en de milieueffectrapportage. Daarnaast is de Commissie m.e.r. gevraagd de
inhoud van het milieueffectrapport tussentijds te toetsen. De ingediende zienswijzen zijn bij deze toetsing betrokken. Het advies van de onafhankelijke commissie m.e.r. is te vinden via de website www.commissiemer.nl (pdf, 1,7 MB).

De inbreng van de zienswijzen en de Commissie m.e.r. nemen provincie en gemeenten mee bij het definitieve besluit over het voorkeursalternatief N207 Zuid. Vanuit de gemeenten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen, wordt een nota van beantwoording opgesteld rondom de ingediende zienswijzen.
Bewoners en belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend ontvangen hierover bericht. Daarna wordt het gekozen traject in fase 2 van de planstudie verder uitgewerkt. Dit zal naar verwachting rondom de zomer van 2016 starten.

Publiekssamenvatting

De belangrijkste uitkomsten van de onderzoeken en het besluit zijn samengevat in een publiekssamenvatting, die u via deze pagina kunt downloaden. De volledige onderzoeksrapporten zijn hier ook te vinden.

De provincie Zuid-Holland verbetert de bereikbaarheid van het gebied tussen Alphen aan den Rijn en Gouda/Bergambacht. Zo wil de provincie de reistijd van het auto- en vrachtverkeer van en naar de omgeving van Greenport Boskoop verkorten en de overlast voor de bewoners verminderen. Dat is goed
voor zowel de economie als voor de leefbaarheid in de regio.