Publicatie volledige lijst van ingediende namen


Publicatie volledige lijst van ingediende namen
09-02-2016
[IMG] Klik om te vergroten

Bekendmaking van de volledige lijst van namen die ingediend zijn voor het project Gemeente zoekt naam.

Op donderdag 28 mei 2015 heeft de aftrap van de eerste fase van het naamgevingstraject plaats gevonden. Op het schoolplein van de basisschool van het dorp Ried, het geografisch middelpunt van de nieuw te vormen gemeente, hebben de vier burgemeesters het startschot gegeven voor de Naamgeving!
Leerlingen, de campagnemodellen en vele andere genodigden kregen een gele bellenblaas, waarmee ze direct na de toespraak samen een zee van bellen de lucht in bliezen. De wedstrijd verspreidde zich letterlijk over het gebied!

In de daarop volgende maand (juni) hebben alle inwoners van de nieuwe fusiegemeente namen kunnen aandragen. Meer dan 500 inzendingen zijn binnengekomen. De inzendingen zijn verzameld en gearchiveerd bij de gemeente Franekeradeel. De lijst met alle aangedragen namen, inclusief een eventuele
toelichting maar exclusief de NAW gegevens van de aandrager, is doorgestuurd naar de naamgevingscommissie. Dezelfde lijst wordt nu, overeenkomstig de afspraak, gepubliceerd.

De naamgevingscommissie heeft op basis van criteria een keuze gemaakt uit de inzendingen. De lijst is eerst teruggebracht naar 21 namen. Deze namen zijn ingedeeld in een viertal clusters, te weten:

Uit bovenstaand schema heeft de naamgevingscommissie drie namen gekozen. Deze namen zijn vervolgens in twee verkiezingsronden aan de (kiesgerechtigde) inwoners van de nieuwe gemeente voorgelegd. De winnende naam, Waadhoeke met 61% van de stemmen, is in januari 2016 door de vier afzonderlijke
gemeenteraden vastgesteld.

Om te komen tot een breed gedragen naam, werd ervoor gekozen burgerparticipatie in te zetten. We kunnen terugkijken op een mooi proces waarbij inwoners zijn betrokken door middel van het inbrengen van namen maar ook door het uitbrengen van de uiteindelijke definitieve stem.

Het gehele proces is gecontroleerd en goed bevonden door de herindelingscommissie.

De volledige lijst met namen vindt u in de volgende bijlage:

Volledige lijst (395.33 KB)(Lees voor)