Grant van 2 miljoen voor onderzoek naar waarde van politieke excuses..


PERSBERICHT 8 feb. 2016 - Dr. Juliette Schaafsma heeft een Consolidator Grant (max. 2 miljoen euro) voor vijf jaar ontvangen van de European Research Council (ERC). Schaafsma ontvangt de grant voor haar onderzoek naar Political Apologies across Cultures: in de afgelopen decennia hebben landen
excuses aangeboden voor mensenrechtenschendingen uit het (recente) verleden, maar de vraag is of dat binnen al de culturen past. Voor een Consolidator Grant komen alleen baanbrekende onderzoeksvoorstellen in aanmerking met een zogenaamde 'high risk-high gain'.

Schaafsma heeft de beurs toegekend gekregen voor haar onderzoek naar Political Apologies across Cultures. In de afgelopen decennia hebben landen met enige regelmaat excuses aangeboden voor mensenrechtenschendingen uit het (recente) verleden (denk aan de excuses van de Nederlandse overheid voor
executies in Indonesie tijdens de koloniale oorlog) of dat om dergelijke excuses is gevraagd (bijvoorbeeld excuses voor het slavernijverleden).

Rol van culturele waarden en normen

Politieke excuses zijn echter controversieel. Hoewel sommigen politiek excuses zien als een belangrijke stap in het verzoeningsproces, vinden anderen juist dat het lege of zelfs riskante gebaren zijn die niet goed passen binnen alle culturen.

Of dit echt zo is, is tot op heden nooit onderzocht. Juliette Schaafsma zal daarom in haar project onderzoeken hoe er binnen verschillende culturen wordt gedacht over politieke excuses en of er cross-culturele verschillen zijn in hoe deze worden gewaardeerd, geinterpreteerd en geuit. Zij zal
daarbij met name kijken naar de rol van culturele waarden (zoals collectivisme en individualisme) en normen (zoals eer en gezichtsverlies.

Met deze beurs kunnen onderzoekers die 7 tot 12 jaar geleden zijn gepromoveerd hun eigen onderzoeksgroep opzetten. Het onderzoek zal worden uitgevoerd in meer dan vijftien landen, verspreid over vijf continenten, met een looptijd van 5 jaar. Naast dr. Schaafsma (Faculteit Geesteswetenschappen,
Tilburg Centre for Communication and Cognition - TiCC) zullen ook twee promovendi (4 jaar), een postdoc (3 jaar) en een student-assistent (4 jaar) op het project aangesteld worden. Het project start medio 2016.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Tineke Bennema, via e-mail: persvoorlichters@uvt.nl of tel. 06 19678521.