Bussemaker niet verrast door daling studenteninstroom

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is niet verrast door de daling van het aantal studenten in het hbo. De afschaffing van de studiebeurs en de strengere eisen op de pabo's zijn onder meer de oorzaak.

`Een tijdelijke dip' in het aantal aanmeldingen ligt door het afschaffen van de basisbeurs voor de hand, schrijft Bussemaker. De afgelopen jaren was er namelijk een piek. Jongeren namen minder vaak een tussenjaar en gingen gelijk doorstuderen, zodat ze nog een basisbeurs kregen. Bussemaker denkt dat er twee jaar nodig is om de daling weer te herstellen.

Gisteren werd bekend dat op de universiteiten het aantal studenten licht steeg, mede door de instroom van buitenlandse studenten. De hogescholen verwelkomden 94 duizend nieuwe studenten dit studiejaar. Een verlies van ruim 8 procent. Bussemaker schrijft aan de Kamer dat 2,6 procent van de afname in het hbo komt door het afschaffen van de studiebeurs. Dat valt binnen de voorspellingen, volgens de minister. Wel wacht ze nog op een rapport over het studievoorschot, voor een uitgebreidere reactie.

Strengere toelating

Een grote afname is te zien bij de onderwijsopleidingen door de strengere toelatingseisen. Wel verwacht de minister dat er minder studenten het eerste jaar zullen afhaken.

Ondertussen werkt het ministerie van Onderwijs aan de voorlichting van studenten, met vooral de focus op mbo'ers. Ook wil Bussemaker de beweegredenen van mbo'ers om wel of niet te studeren achterhalen met behulp van een focusgroep.