Moleculaire 'nikkelburger' met verrassende reactiviteit

Bachelorstudenten scheikunde staan als mede-auteurs in chemisch topblad
Chemici van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de Universiteit van Amsterdam hebben een nieuw moleculair systeem ontworpen met verrassende katalytische activiteit. In de recente editie van het chemische topblad Angewandte Chemie International Edition beschrijven ze de hamburger-achtige moleculaire structuur van hun 'nikkelburger'.

Het onderzoek vond plaats onder leiding van dr.ir. Jarl Ivar van der Vlugt van de groep voor Homogeneous, Bio-inspired and Supramolecular Catalysis, in het kader van zijn ERC Starting Grant EuReCat. Het maakt onderdeel uit van het promotie-onderzoek van Danny Broere.

Opmerkelijk

Behalve Van der Vlugt en Broere zijn ook bachelorstudenten Dieuwertje Modder en Eva Blokker als auteurs vermeld. Dat is opmerkelijk, maar voor Van der Vlugt is het niet meer dan logisch: "Iedereen die concreet aan ons onderzoek bijdraagt is in een publicatie het vermelden waard. De beide studentes hebben in hun bachelorproject de reactiviteit van het nieuwe systeem onderzocht en dat was zeer waardevol."

Van der Vlugt prijst de inzet en kwaliteit van beide studentes. Dieuwertje Modder bevestigt met de publicatie haar selectie voor de Topsector Chemiebeurs in 2013. Getalenteerde studenten Scheikunde krijgen daarbij tijdens hun studie 500 euro per maand van bedrijven, die hen naast de beurs ook praktijkervaring bieden.