Celstraf en TBS geeist voor doodsteken broer


9 februari 2016 - Arrondissementsparket Amsterdam

Tegen een 42-jarige man heeft de officier van justitie een celstraf van twee jaar en TBS met dwangverpleging geeist voor het doodsteken van zijn broer op 25 december 2014 in Amsterdam.

Het slachtoffer logeerde samen met zijn kinderen al vijf dagen voor het incident bij zijn moeder waar de verdachte inwoonde. De verdachte vond het vervelend dat zij bij hen sliepen omdat zijn broer, het slachtoffer, schreeuwde naar de kinderen en een agressieve houding naar hem had.

Op de 1^e kerstdag in 2014 voelde de verdachte zich zo bedreigd en beledigd door zijn broer dat hij hem naar eigen zeggen uit noodweer acht of negen keer heeft gestoken. Het slachtoffer blijkt later echter 36 steek- en snijwonden te hebben opgelopen over heel zijn lichaam. Volgens de officier
van justitie is er geen sprake van noodweer. De aanval, agressie en geweldsexplosie zouden juist geheel vanuit de verdachte zijn gekomen.

Deskundigen van het Pieter Baancentrum hebben de verdachte onderzocht en geconstateerd dat hij ernstig ziekelijk gestoord is. Zo ernstig, dat hij op zijn minst sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze vinden een behandeling van de verdachte en de beveiliging van de maatschappij dringend
noodzakelijk. Zij adviseren TBS met dwangverpleging. Het OM heeft dit advies overgenomen.

De rechtbank doet uitspraak op 23 februari.

Deel dit op

*