Lof Ploumen voor aanpak Ban Ki Moon bij vernieuwing humanitaire hulp

Nieuwsbericht | 09-02-2016 | 19:50 - Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reageert instemmend op de vernieuwingsplannen van VN Secretaris Generaal Ban Ki-moon op het gebied van humanitaire hulp die vandaag in New York zijn gepubliceerd. `Zijn rapport biedt duidelijke aanknopingspunten om nu echt een slag te maken naar meer samenwerking en efficiency. Die is keihard nodig om al die miljoenen mensen die afhankelijk zijn van noodhulp voldoende te kunnen ondersteunen', aldus de minister.

De afgelopen jaren heeft Ploumen herhaaldelijk aangedrongen op een nieuwe, betere wijze van samenwerken tussen VN organisaties, donorlanden, ngo's en ondernemingen die betrokken zijn bij humanitaire hulp. Op dit moment zijn 125 miljoen mensen - vaak door oorlogsgeweld en natuurrampen - aangewezen op noodhulp, het grootste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. De VN heeft becijferd dat er een 2015 een tekort van 10 miljard dollar was, amper de helft van het benodigde bedrag. `Dit betekent geen of onvoldoende hulp voor heel veel mensen. Dat vereist een nieuwe aanpak. Waarbij we een beter resultaat halen uit elke euro die we beschikbaar hebben. Het is zeer positief dat Ban Ki-moon zo'n krachtig en ambitieus signaal afgeeft,' aldus de minister.

In het rapport stelt de VN Secretaris-Generaal diverse hervormingen voor. Zo moet meer worden geinvesteerd in het voorkomen van crises. Een volgende aanbeveling is dat de verschillende spelers elkaar minder geisoleerd van elkaar werken. Dat doorlanden minder regels aan VN hulporganisaties opleggen, en omgekeerd VN hulporganisaties transparanter over hun uitgaven worden naar diezelfde donorlanden. Ook is het niet meer vanzelfsprekend dat grote (logge) internationale organisaties het mandaat en de middelen krijgen, als lokale organisaties vaak beter weten wat nodig is.

Het rapport `One Humanity: Shared Responsibility, No Better Time Than Now' van Ban Ki Moon moet tot nieuwe afspraken leiden op de World Humanitarian Summit (WHS) in mei in Istanbul. Minister Ploumen: `Precies als Ban Ki-moon beschrijft, heb ik ook het gevoel dat dit echt een keerpunt moet worden. Daarvoor ben al druk in gesprek met collega's in Europa en de VS, maar ook met zogenaamde nieuwe donoren in de Golf. Humanitaire hulp moet beter, want we die 125 miljoen mensen niet in de steek kunnen laten', aldus de minister die haar contacten en inzet in de aanloop naar de WHS zal intensiveren om tot concrete verbeteringen te komen.