Opnieuw stenen ruimen op strand Egmond en Bergen

Rijkswaterstaat is gestart met het opruimen van stenen op het strand van Egmond en Bergen. Aanleiding is de recente verstuiving van het zand als gevolg van het stormweer, waardoor veel stenen zijn blootgelegd. Dit komt de veiligheid op het strand niet ten goede.

Eerder zijn er in december 2015 al stenen geruimd. Voor de start van het strandseizoen komt er nog een grote schoonmaakactie. Rijkswaterstaat blijft de situatie in de gaten houden. Mocht het nodig zijn volgen er in het zomerseizoen meer opruimacties.

Om ervoor te zorgen dat Egmond en Bergen goed beschermd blijven tegen de zee heeft Rijkswaterstaat in april 2015 in totaal 1 miljoen m3 zand aangebracht op het strand. Het voordeel van een strandsuppletie is dat het strand hierdoor hoger en breder wordt. Hier profiteert de recreatie van. Het zand waarmee de strandsuppletie is uitgevoerd komt van de Noordzeebodem, zo'n 10 kilometer uit de kust. Uit de monsters die zijn genomen in het zandwingebied is niet gebleken dat er veel stenen in zaten. Ook tijdens het werk is dat niet opgemerkt. Na afronding van het werk waren er wel keien op het strand te vinden, maar was het aantal niet zo groot als nu.

Kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Waar het kan gebeurt het onderhoud onder water, en waar het moet, op het strand. Onder water heeft de voorkeur. Het is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Golven, stroming en wind verspreiden het zand vervolgens langs en naar de kust.