Alle hens aan dek bij aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal | Rijkswaterstaat

Op 15 januari tekenden Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk het contract voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de 3e kolk. Een belangrijk moment, want hiermee werd de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk officieel. Het is nu dan ook alle hens aan dek voor beide partijen met diverse voorbereidende werkzaamheden.

Van links naar rechts: J.H. Dronkers (Rijkswaterstaat), D.J. Laheij (Heijmans), J.G. in 't Veld (Rebel), J.J.H. Philtjens (Besix), J. Roelants (Jan de Nul) en K.C.B. Hornyak (TDP).

De ondertekening op 15 januari was een belangrijk moment. Hiermee werd de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk bevestigd. Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers en Hoofdingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat Midden-Nederland Theo van de Gazelle waren ook bij dit officiele moment aanwezig.

Positief

Theo van de Gazelle trad op als gastheer en gaf het startsein van de bijeenkomst. "Dit prachtige sluiscomplex is alweer 77 jaar oud en gaat vandaag een belangrijke stap in de toekomst meemaken. Straks wordt een belangrijke handtekening gezet", aldus Theo van de Gazelle.

Vervolgens nam Jan Hendrik Dronkers het woord. Hij blikte vooral terug op een constructief aanbestedingsproces. "Als Rijkswaterstaat leerden we van voorgaande projecten hoe belangrijk het is de marktpartijen zo goed mogelijk te helpen om met de beste, meest realistische inschrijving te komen. Al met al zie ik dit project als voorbeeld. Een voorbeeld van het lerend vermogen van Rijkswaterstaat en van innovatief vermogen en bereidheid bij marktpartijen".

Ook Jean Polet, general manager Besix uitte zijn blijheid over de samenwerking: "De Prinses Beatrixsluis is niet de eerste sluis die Besix onder handen neemt, maar wel de eerste monumentale sluis in een bijzonder landschap. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, uitdagingen die wij graag samen met Rijkswaterstaat aangaan". Na de ondertekening sloot de heer Dronkers af met een positieve vooruitblik: "Ik verwacht dat we aan deze samenwerking veel sas gaan beleven en niet van vrees de wijk gaan nemen".

Financial close

Met het ondertekenen van het contract is de aanbesteding op een haar na afgerond. Wat nog volgt, is de financial close op 10 februari. Dit is het moment waarop de rente van de financiering van Sas van Vreeswijk wordt vast gezet. Vergelijk het met de ondertekening van de akten bij de notaris na de aankoop van een huis. Na deze stap is het helemaal geregeld. Met de afronding van contractuele zaken in zicht gaan Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk nu hard aan de slag met (de voorbereiding van) diverse werkzaamheden.

Archeologisch proefsleuvenonderzoek

Al eerder stond er in de nieuwsbrief meer informatie over het archeologische onderzoek dat Rijkswaterstaat laat uitvoeren. Op diverse locaties rond de Prinses Beatrixsluis en het Lekkanaal moeten proefsleuven worden gegraven. Een kaartje van de onderzoek locaties en gedetailleerde informatie over dit onderzoek vindt u in onze bibliotheek. Alle locaties behalve vindplaats 4 en 6 zijn onderzocht. Vindplaats 4 en 6 kunnen pas na april 2016 uitgevoerd worden vanwege de hoogwaterperiode.

Om het proefsleuvenonderzoek op de diverse locaties te kunnen uitvoeren, moet er een watervergunning worden aangevraagd bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. HDSR geeft aan dat de ontwerpvergunning naar verwachting vanaf 15 februari 2016 gedurende 6 weken ter inzage ligt. Meer informatie over de vergunningaanvraag vindt u tegen die tijd op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ook op het online platform wordt de terinzagelegging aangekondigd.

Bodemonderzoek

In de week van 15 februari a.s. zal Sas van Vreeswijk op een aantal plekken rond de sluis en de zone achter de huidige Lekdijk bodemonderzoek uitvoeren. Met dit onderzoek brengt Sas van Vreeswijk de (staat van de) bodem in kaart. Deze bodemgegevens zijn nodig voor het detailontwerp van de nieuwe rivierdijk. Dit onderzoek voert Sas van Vreeswijk uit door middel van sonderingen (grondboringen). Dit zal plaatsvinden in de weilanden achter de bestaande rivierdijk, daar waar de nieuwe dijk komt te liggen. Het onderzoek neemt ongeveer twee weken in beslag. Het is de verwachting dat de omgeving niets van dit onderzoek zal merken, behalve als het gaat om de bewoners en pachters van wie toegang tot hun perceel nodig is. Zij worden hiervoor nog persoonlijk benaderd.