Koenders: samen meer grip op de grenzen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken reisde op zondag naar Griekenland en Macedonie, aan de vooravond van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 Europese lidstaten en de Europese top met regeringsleiders, waar migratie prominent op de agenda staat. 'We hebben de heldere boodschap afgegeven dat we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen en onze afspraken moeten nakomen. Dat geldt niet alleen voor Griekenland, maar voor alle andere Europese landen', aldus Koenders, die in Macedonie met onder meer President Ivanov en collega Poposki sprak, en in Athene met Premier Tsipras, minister voor Migratie Mouzalas en minister van Europese Zaken, Xydakis. Koenders benadrukte dat het van groot belang is in Europa een eerlijk en humaan beleid te voeren dat duidelijkheid biedt. `De manier waarop we met vluchtelingen omgaan, reflecteert wie we zelf zijn.'

De minister heeft zondag tijdens zijn bezoek aan de grensstreek gewaarschuwd voor de humanitaire gevolgen van eventuele eenzijdige grenssluitingen langs de doorreisroute van vluchtelingen. `We moeten voorkomen dat vluchtelingen de dupe worden van maatregelen die landen individueel nemen in een poging de instroom in te dammen', aldus de minister.

Landen waar vluchtelingen en economische migranten aankomen, moeten voor voldoende opvangcapaciteit zorgen, iedereen registreren en asielverzoeken zo snel mogelijk afhandelen. Andere EU-lidstaten hebben volgens Koenders de verantwoordelijkheid om hier waar mogelijk bij te helpen en de afspraken over hervestiging na te komen. `Het is belangrijk dat de EU de regie neemt', aldus minister Koenders.

Koenders heeft begrip voor het besluit van Macedonie om de grens extra te controleren met hulp van agenten uit buurlanden. `Maar we moeten waken voor chaos. We mogen niet eindigen in een op slot geschoten Europa en opstoppingen aan de grens voor EU-burgers, handelsverkeer en vluchtelingen',

Koenders deed tijdens zijn bezoek aan Griekenland een beroep op Tsipras om meer te doen om migranten goed op te vangen en te registreren. `Europa staat klaar om daarbij te helpen, maar dan moet Athene duidelijk aangeven wat ze nodig hebben om hun deel te doen'. De gesprekken daarover met Griekenland waren constructief, zei de minister.