Premiere 'De strijd om het einde'

donderdag 21 januari 2016 11:30 Binnenland

Dit is een origineel bericht van NVVE

Op zondag 14 februari vindt in Felix Meritis de (besloten) premiere plaats van De strijd om het einde, de documentaire over de geschiedenis van de euthanasiewet, die Nan Rosens in opdracht van de NVVE heeft gemaakt. Op woensdag 17 februari wordt de documentaire vertoond aan leden van de NVVE en andere belangstellenden. Kan euthanasie uit het wetboek van strafrecht? In de Week van de Euthanasie, van 13 tot en met 20 februari, staat de toekomst van de euthanasiewet centraal. Als aanzet tot het debat hierover, kijken we in de documentaire De Strijd om het einde terug op dertig jaar strijd voor de eerste euthanasiewet ter wereld. De film gaat tijdens de Week van de Euthanasie in premiere en zal drie keer worden vertoond. Na afloop vinden er publieksdebatten plaats.

Journalist en regisseur Nan Rosens kreeg van de NVVE de opdracht een onafhankelijke documentaire te maken over de geschiedenis van de euthanasiewet. Er wordt stilgestaan bij de vele dilemma's en controverses rond de euthanasiewetgeving, zowel binnen de NVVE als in rechtszaken en de politiek.

De film begint met de zaak-Postma in 1973 waarin een arts die haar moeder euthanasie verleende, werd vervolgd. De verontwaardiging die hierover ontstond, groeide uiteindelijk uit tot de eerste euthanasiewet die in 2002 van kracht werd. De vertoningen voor het publiek vinden plaats op woensdag 17 februari, 's middags en 's avonds, en worden gevolgd door een debat over de toekomst van de euthanasiewet. Wat gaat goed met de huidige euthanasiewet? Wat kan beter? Bij de debatten zullen NVVE-directeur Robert Schurink, NVVE-bestuursleden en medisch en juridisch deskundigen aanwezig zijn.

Datum: woensdag 17 februari 2016

Tijd: 14:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur) en 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)

Locatie: De Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort

Toegang: Euro 5,00

Aanmelden: www.nvve.nl/weekvan

*

*

*

*