Eis in hoger beroep 15 jaar cel en tbs voor fatale steekpartij Ooste..


15 februari 2016 - Ressortsparket

De advocaat-generaal in Den Bosch heeft in hoger beroep 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geeist tegen een 56-jarige man voor het doodsteken van een 46-jarige man op 25 februari 2012 in Oosterhout.

Volgens het OM heeft de verdachte het slachtoffer met voorbedachte raad om het leven gebracht en is er dus sprake van moord. Het slachtoffer zou een schuld van 180 euro bij de verdachte hebben gehad.

Op de bewuste dag had de verdachte zich bewapend met een broodmes. Hij lokte het slachtoffer een steekje aan de Keiweg in Oosterhout in en droeg hem op het Onze Vader uit te spreken. Toen het slachtoffer hierin niet slaagde, bracht de verdachte hem op diverse plaatsen in het lichaam in totaal
27 messteken toe, met fataal gevolg.

In eerste aanleg eiste de officier van justitie een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank legde 30 jaar cel op. Zowel de verdachte als het OM ging in hoger beroep tegen het vonnis.

De verdachte werd eerder veroordeeld voor een levensdelict, gepleegd in 1992. Toen ging het om een gekwalificeerde doodslag, waarvoor hij 7 jaar cel en tbs (destijds nog tbr) kreeg opgelegd. In 2004 werd hij genezen verklaard en kwam hij vrij.

In gedragsdeskundig onderzoek in de huidige strafzaak werd wel een stoornis bij de verdachte vastgesteld, maar luidde de conclusie dat de man volledig toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Over het recidivegevaar, in combinatie met de stoornis, konden de deskundigen geen uitspraken doen. Het
vorderen van tbs was hierdoor in eerste aanleg niet mogelijk; de officier eiste een levenslange celstraf om de samenleving maximaal tegen de verdachte te beschermen.

In hoger beroep is er een nadere gedragsdeskundige analyse gemaakt, waaruit naar voren komt dat er sprake is van een gemengde persoonlijkheidsstoornis. De deskundigen achten de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daarbij schatten zij het recidiverisico als hoog in.

De meest actuele rapportages maken volgens de advocaat-generaal het vorderen en opleggen van tbs met dwangverpleging mogelijk. ,,Naast sanctionering gaat het nu om - bij het bestaan van hoog recidiverisico - om volstrekte beveiliging van de maatschappij tegen mogelijke geweldsexplosies van de
verdachte.''

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.

Deel dit op

*