Israelische ex-premier Olmert begint celstraf

in Israel / by Mike Durand / on 15/02/2016 at 16:31 /

De voormalige Israelische premier Ehud Olmert heeft zich maandagochtend gemeld bij de gevangenis Maasiyahu in Ramla, Tel Aviv. Hier zal hij de komende 19 maanden vertoeven op een speciale vleugel van deze gevangenis. De 70-jarige Olmert is veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen en belemmering van de rechtsgang. Hij is de eerste oud-premier die een celstraf zal moeten uitzitten in de geschiedenis van Israel.

De rechter bepaalde tevens dat de Israelische gevangenisdienst nu verantwoordelijk is voor de veiligheid van Olmert. De reden hiertoe is dat Olmert een gedegen kennis heeft betreffende Israelische staatsgeheimen en ten alles moet er voorkomen worden dat criminelen hem zouden kunnen chanteren of intimideren om geheimen prijs te geven. Hij zal zijn straf uitzitten in blok 10, een speciaal beveiligde vleugel van deze gevangenis die zojuist totaal is opgeknapt en uit zes cellen bestaat. Olmert zal hier een oude bekende tegenkomen, want de voormalige president Moshe Katsav zit hier een celstraf van zeven jaar uit voor seksuele intimidatie.

Olmert werd in 2014 veroordeeld tot zes jaar cel wegens omkoping in de periode 1992 tot 2003. Olmert was toen burgemeester van Jeruzalem. Hij zou ruim 115.000 euro hebben aangenomen van de projectontwikkelaars van een omstreden wooncomplex in Jeruzalem, de Holyland Towers. Vorig jaar zette het Hooggerechtshof deze celstraf in hoger beroep om in 18 maanden. Het achtte de beschuldiging met betrekking tot de Holy Land Towers niet bewezen, maar veroordeelde Olmert wel voor het aannemen van een kleiner geldbedrag bij een andere vastgoeddeal.

Later accepteerde Olmert een veroordeling tot zes maanden cel wegens belemmering van de rechtsgang. De oud-premier zou een voormalig medewerker hebben overgehaald af te zien van een getuigenis tegen hem. Het OM trof een schikking met Olmert: deze veroordeling tot zes maanden zit hij tegelijk uit met de eerder genoemde straf van 18 maanden. Op 11 februari echter zette een rechtbank deze straf van 6 maanden gelijktijdig om tot een bijkomende straf van een maand cel, waardoor Olmerts totale straf op 19 maanden is uitgekomen.